Hlavní obsah

Analytici: S výměnou peněz na dovolenou lze počkat

Právo, Jakub Svoboda

Každý rok turisté cestující v létě na zahraniční dovolenou bedlivě sledují kurz koruny vůči významným měnám. Stojí před otázkou, kdy vyměnit peníze, kdy to pro ně bude nejvýhodnější. Analytici nyní doporučují s výměnou zatím nespěchat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Loni koruna výrazně posílila a podle analytiků za celý letošní rok zpevní také, ačkoli ne tak výrazně jako minulý rok.

„Loni o prázdninách byla vůči euru zhruba o padesát haléřů slabší, než je nyní, počátkem května. Jedno euro se tehdy průměrně prodávalo za cenu mírně převyšující 26 korun, zatímco teď za zhruba 25,60 koruny. Do konce léta ale koruna vůči euru posílí, a to opět o přibližně 50 haléřů, na hodnotu 25,10 koruny za euro. Vůči dolaru pak k úrovni dvaceti korun za dolar. S rozměněním peněz na dovolenou se tedy spíše vyplatí počkat až před samotný odjezd,“ řekl Právu hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Pokud však Donald Trump rozpoutá světovou obchodní válku, k čemuž dojde s pravděpodobností zhruba 20 procent, vyčkávat nedoporučuji. V takovém případně bude koruna stagnovat kolem současných úrovní, nebo dokonce oslabí,“ dodal.

Koruna proti euru posílila o 5 %

Proti euru koruna za poslední rok posílila o téměř pět procent. Ještě v půlce února to bylo dokonce šest procent. Proti dolaru si koruna polepšila ještě víc, přidala necelých třináct procent, ale nedávno to bylo dokonce ještě dvacet procent.

„V současnosti koruna trochu oslabila. Mírné posílení proti euru ještě očekáváme do léta. Po létě bude její zhodnocování akcelerovat. Podle všeho tedy není se směnou na dovolenou třeba spěchat,“ uvedl pro Právo analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Na přelomu dubna a května koruna oslabila, podle ekonomů však za tím nebyl žádný zásadní fundamentální důvod.

„My to z velké části přičítáme mělkému trhu během prvomájového svátku. Počítáme s tím, že koruna v příštích týdnech minimálně získá své ztráty zpět. S nákupem eur bychom proto nyní vyčkali,“ sdělil Právu analytik Next Finance Jiří Cihlář.

„Díky posílení koruny o čtyři až pět procent by si měli Češi připadat v zahraničí bohatší. Bude to platit v zemích platících eurem, jako je například Itálie, Španělsko či Francie,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám