Hlavní obsah

Zvýšení DPH by se do cen promítlo jen částečně, tvrdí Fuksa

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případné zvednutí daně z přidané hodnoty (DPH) na 19 procent v příštích dvou letech by se odrazilo na vzestupu cen potravin jen čtvrtinově. Uvedl to v neděli ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS)

Článek

Podle Fuksy je důležitá stabilizace veřejných rozpočtů, čemuž by zvýšení DPH mělo přispět. „V krizové situaci bych pro devatenáctiprocentní daň ve vládě ruku zvedl,“ nechal se slyšet Fuksa. Ministr připustil, že zhruba ze čtvrtiny by se navýšení DPH do cen promítlo.

S tímto zvýšením nesouhlasí senátor Petr Šilař (KDU-ČSL). „DPH je daň, která se dobře vybírá,“ připomněl Šilař s tím, že prostor pro větší příjmy státu vidí například v razantnějším zdanění hazardu.

Podle prezidenta Potravinářské komory Miroslava Tomana způsobí devatenáctiprocentní DPH vyšší dovoz méně kvalitního zboží ze zahraničí a velké dopady do tuzemského potravinářského průmyslu. Navíc prý jednotlivé obchodní řetězce už nemají prostor držet ceny dole.

„Mám velké obavy, navíc nebyla udělána řádná analýza,“ připomněl Toman. S Tomanem souhlasí i prezident Agrární komory Jan Veleba. „Skončí to blbě,“ uvedl Veleba. Podle něj mají všechny sousední státy kromě Slovenska, které má 20% daň na všechno, nižší daň na potravinářské výrobky. Veleba rovněž připomněl, že světový index cen potravin prudce stoupá.

V Česku podražilo v porovnání s loňskem pečivo o třetinu, chléb o pětinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám