Hlavní obsah

Ztráta Unipetrolu se snížila na 3,4 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Petrochemický holding Unipetrol v loňském roce vykázal ztrátu 3,414 miliardy korun po předloňské ztrátě 5,914 miliardy korun. Tržby firmy loni meziročně vzrostly o deset procent na 107,281 miliardy korun.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chemický závod v Záluží u Mostu

Článek

V samotném čtvrtém čtvrtletí skončil Unipetrol v čisté ztrátě 3,1 miliardy korun, ve stejném období roku 2011 vykázal ztrátu 6,249 miliardy korun. Tržby za poslední loňské čtvrtletí vzrostly meziročně o osm procent na 26,292 miliardy korun.

Výsledky skupiny Unipetrol byly v roce 2012 ovlivněny jednorázovým zaúčtováním snížení hodnoty fixních aktiv rafinérského segmentu v záporné hodnotě 4,386 miliardy korun.

„Nejlepší výsledky vykázal za rok 2012 petrochemický segment, zejména s ohledem na velmi dobrou výkonnost ve čtvrtém čtvrtletí,“ uvedl místopředseda představenstva Unipetrolu Piotr Wielowieyski.

Provozní výsledek rafinérií ve čtvrtém čtvrtletí skončil ve ztrátě 4,806 miliardy korun, zejména s ohledem na jednorázové snížení hodnoty aktiv. Dalším faktorem, který ovlivnil čtvrtletní výsledek, byl mezičtvrtletní pokles objemu zpracované ropy. Negativní vliv na ziskovost měl i silnější kurz koruny vůči dolaru. Naopak pozitivně se do výsledku rafinérského segmentu promítl vyšší průměrný rozdíl mezi cenami ropy Brent a Ural.

Odpisy v Unipetrolu se negativně promítly do hospodaření polského koncernu PKN Orlen, jehož součástí Unipetrol od roku 2005 je. Orlen ve čtvrtém kvartále hospodařil s čistou ztrátou 276 miliónů zlotých (zhruba 1,7 miliardy korun) po zisku 619 miliónů zlotých před rokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám