Hlavní obsah

Ztráta 200 milionů korun? Příliš optimistický odhad, obává se Letiště Praha

Novinky, ČTK, bož

Odhad letošní ztráty Letiště Praha 200 milionů korun je příliš optimistický. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl předseda představenstva společnosti Václav Řehoř. Zhoršení hospodaření podle něj souvisí s poklesem počtu cestujících, který budou jen čtyři miliony.

Foto: Novinky

Letiště zpřísnilo bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru.

Článek

Výsledky letiště se propadají v důsledku globální pandemie nemoci covid-19. V loňském roce  Letiště Praha vydělalo 4,54 miliardy korun.

Provozní ztráta Letiště Praha podle Řehoře aktuálně dosahuje 100 milionů korun měsíčně. Z tohoto důvodu společnost přikročí k čerpání bankovního ve výši kolem jedné miliardy korun. „Ta bude stačit na provoz, ale ne na investice,” dodal Řehoř.

K pokrytí ztráty společnost využije také loňskou nevyplacenou dividendu ve výši 1,5 miliardy korun. O další peníze bude žádat z Fondu obnovy.

Nedostatek turistů kosí cestovní ruch i hospody, v centru Prahy už zavírají

Ekonomika

„Požádali jsme o dvě miliardy na proplacení na letošek a o 2,5 miliardy na příští rok,” dodal. Žádost musí schválit Evropská komise.

Řehoř odhaduje, že počet destinací, kam cestující létají, bude dále klesat, zejména u dovolenkových destinací. Jejich počet podle něj klesl z pátečních 66 na 58 pro příští týden. Návrat na původní čísla počtu cestujících předpokládá do roku 2024.

Letecký provoz letos značně utlumila covidová krize. Nejvíce se dosud projevila v dubnu, kdy přes letiště cestovalo 5031 lidí, což bylo meziročně o 99,6 procenta méně. Na letišti tehdy fungovaly pouze dvě pravidelné linky – do běloruského Minsku a bulharské Sofie. Od května se počet cestujících postupně zvyšoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám