Hlavní obsah

Změny v mimořádných valorizacích penzí postihnou i chudší důchodce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po osekání letošní červnové valorizace chce vláda i do budoucna na případných mimořádných přidáních důchodcům ušetřit. Navrhované změny mají zároveň utlumit to, že z nich dosud více profitovali vysokopříjmoví důchodci než ti s menšími penzemi. Přesto však i senioři s relativně malými důchody na změnách prodělají.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka vystoupil v pondělí 17. dubna 2023 na tiskové konferenci ke změnám ve valorizaci důchodů. Na snímku vpravo ředitel odboru sociálního pojištění Tomáš Machanec.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Návrh, který ministerstvo práce a sociálních věcí už poslalo do připomínkového řízení, počítá s nahrazením současné valorizace dočasným příspěvkem k důchodu.

Z ministerských propočtů, které má Právo k dispozici, vyplývá, že na změnách by vydělali jen lidé se starobní penzí nižší než 14 tisíc korun. To je jen zhruba čtvrt milionu z 2,37 milionu starobních důchodců v zemi.

„Návrh znamená především koncepční úpravu, která mimořádné valorizace bude řešit do budoucna tak, aby byl celý systém spravedlivý a udržitelný. Současné nastavení při vysoké inflaci způsobuje rozevírání nůžek mezi bohatšími a chudšími seniory. Přitom životní náklady rostou všem stejně,“ řekl v úterý Právu mluvčí ministerstva Jakub Augusta.

Místo mimořádné valorizace dávka k důchodu. Znevýhodní se odchod do předčasné penze

Domácí

Vláda nadále počítá s tím, že bude důchodce mimořádně kompenzovat v případě vysoké inflace. Jakmile by kumulovaně přesáhla pět procent, polepšili by si nově zavedeným příspěvkem jen důchodci s příjmem 10 tisíc korun o 109 ko­­run a lidé s důchodem 12 tisíc o 47 korun měsíčně.

Ostatní by si oproti mimořádné valorizaci, jak se uplatňovala dosud, pohoršili. Ti s penzí 14 tisíc o 15 Kč, s 16tisícovým důchodem pak o 77 Kč a 18tisícovým o 139 korun měsíčně. U vyšších penzí by pak ztráty činily další stovky korun měsíčně.

Při vyšší, třeba osmiprocentní inflaci by byly rozdíly ještě vyšší a například lidé s podprůměrnou penzí 18 tisíc by proti nynějším pravidlům tratili 215 korun měsíčně. Ministerstvo ve svých výpočtech vychází z aktuální výše průměrného starobního důchodu 19 502 Kč.

Podle resortu práce ale změna nemá zásadní plošné dopady na příjemce, a přitom velmi ovlivní zdraví státního rozpočtu.

„Například senior s průměrným důchodem 20 tisíc korun měsíčně by místo 798 korun dostal navíc jen o dvě stovky méně. Oproti tomu státní rozpočet ušetří miliardy korun, které bude moci dát třeba na podporu rodin s dětmi,“ poznamenal Augusta.

Analýza hnutí ANO

Zdražování doléhá na důchodce víc. Průměrná inflace domácností důchodců byla loni 15,6 %, zatímco pro celé Česko dosahovala 15,1 %. Letos v únoru se rozdíl meziroční inflace zvýšil, když u důchodců vzhledem k jejich typickému spotřebnímu koši činila 20,5 %, zatímco v celé společnosti 16,7 %. Vyplývá to z analýzy Institutu pro politiku a společnost, který je think-tankem opozičního hnutí ANO. „V roce 2022 a 2023 je růst cen tažen především cenami energií. Růst těchto položek spolu s růstem cen potravin proporcionálně více dopadá na nízkopříjmové domácnosti. Mezi ty ze své podstaty patří taky domácnosti důchodců,“ uvedli autoři analýzy. (ČTK)

Mírnější navýšení už v červnu

Dosud se penze mimořádně zvyšovaly tak, že se procentní výměry zvedly o stejné procento, o jaké vzrostly ceny. To už ale nebude ani případ nadcházející mimořádné valorizace v červnu, u níž vláda z rozpočtových důvodů prosadila průměrné navýšení důchodu jen o 760 Kč, když zásluhová procentní část penzí vzroste o 2,3 procenta, a k tomu všem ještě důchod stoupne o 400 Kč.

Podle dosavadní úpravy měl přitom průměrný důchod vzrůst o 1770 Kč čili 11,5 procenta. Změnou výpočtu si pohorší všichni důchodci s penzemi nad 8400 Kč, vydělá tedy na ní jen velmi malá část seniorů. Stát ale díky této změně jen letos ušetří zhruba 19,4 miliardy korun.

Lidé s penzí 14 tisíc korun si pohorší o 15 korun, ti s 16tisícovým důchodem o 77 Kč a ti s 18tisícovým o 139 korun měsíčně Například senior s průměrným důchodem 20 tisíc korun měsíčně by místo 798 korun dostal navíc jen o dvě stovky méně
Jakub Augusta, mluvčí MPSV

Loni díky mimořádným valorizacím odrážejícím inflaci rostly penze v Česku výrazně. Příspěvek, který je má podle Jurečkova návrhu do budoucna nahradit, se bude při vysoké inflaci stejně jako nyní vyplácet automaticky. Nebude to však už trvalá součást důchodu, a tudíž se nebude ani zohledňovat při následné standardní lednové valorizaci.

Příspěvek budou tvořit dvě složky

Dočasný příspěvek bude rozdělen na dvě části – první má tvořit fixní, pro všechny stejná částka a druhá polovina má být závislá na procentní výměře.

„Pokud by inflace dosáhla pěti procent a průměrný starobní důchod byl přibližně 20 tisíc korun, pak by fixní částka byla přibližně 300 korun ke každému důchodu a variabilní u průměrného starobního důchodu rovněž 300 korun,“ přiblížil v pondělí Tomáš Machanec z ministerstva práce.

Změnit se má ale i výpočet řádné lednové valorizace. Důchody se sice nadále budou zvyšovat plně o inflaci, ale k tomu už jen o třetinu růstu reálných mezd místo dosavadní poloviny. „Změny ve způsobu zvyšování důchodů povedou k nižší dynamice růstu důchodu, což bude znamenat snížení výdajů na důchody oproti současnému stavu zhruba o 0,1 až 0,2 procenta HDP ročně. To je v hodnotách současného HDP o asi 10 miliard korun,“ uvádí MPSV v předkládací zprávě důchodové novely.

Miliardy korun by stát při vysoké inflaci ušetřil i nahrazením mimořádné valorizace navrhovaným dočasným příspěvkem.

Do řádné valorizace se nezapočítá
Vzroste-li inflace v průběhu roku v součtu o 5 %, penze se měsíčním příspěvkem v druhé polovině roku až do jeho konce zvýší tak, aby to odpovídalo 60 % růstu cen.
Příspěvek se ale nebude započítávat trvale k důchodu. Penze pak budou valorizovány řádně s 1. lednem.
Letošní mimořádnou valorizaci v červnu tento nový princip ještě nezmění. Tuto valorizaci už ale vláda jednorázově snížila, v průměru o tisícovku.
Ministerstvo práce navrhuje účinnost normy o mimořádném příspěvku od září. Záležet ale bude na rychlosti legislativního procesu.
S další mimořádnou valorizací po červnu se však pro letošek už nepočítá.

Hutníci, strojaři, chemici? Vláda vybírá, kdo bude moci dřív do důchodu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám