Hlavní obsah

Změna taktiky. Slepice utrácejí v kontejnerech, usmrcení v hale bylo složité

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterináři musejí utratit všech zhruba 750 tisíc slepic z velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se objevila ptačí chřipka. Aby komplikovaný zásah zrychlili, změnili taktiku a drůbež začali utrácet také v přepravních kontejnerech. Dosud to činili pouze v hale, kam napustili oxid uhličitý.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Utrácení velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se vyskytla ptačí chřipka.

Článek

Informaci potvrdil ve čtvrtek dopoledne zástupce ředitele Státní veterinární správy (SVS) Plzeňského kraje Richard Bílý. „Zalepit a utěsnit halu bylo pro hasiče dost náročné, venku je přes dvě stě průduch, uvnitř další prostupky. K tomu je potřeba hodně lidí, proto jsme změnili taktiku. Jednak vynášíme už usmrcená zvířata, jednak dáváme ta živá (z jiné části haly pozn. red.) do přepravních kontejnerů, kde je usmrtíme plynem,“ popsal Bílý.

Kvůli logisticky i personálně složité akci na místě zasahuje už více než 100 lidí. Hasiči zatím z první části haly, kde se nákaza objevila, vynosili 45 tun usmrcené drůbeže. Kamiony pak odjíždějí do kafilérie v Biřkově na Klatovsku. Ve třípatrovém objektu bude podle odhadů až 1300 tun slepic.

„Uvidíme, jaký zvolíme postup u zbylých dvou hal. Možná že se přikloníme k usmrcení nosnic až přímo v přepravních kontejnerech, protože jde o rychlejší způsob. Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo,“ sdělil zástupce ředitele.

Příprava na likvidaci desítek tisíc slepicVideo: HZS Plzeňského kraje

Likviduje se také více než šest milionů vajec ze všech tří hal, která slepice dosud snesly. Kamiony je odvážejí do kafilérie na Pardubicko. Kusy stažené ze skladů zase skončily ve spalovně.

Jednatel firmy Česká drůbež Zdeněk Pašek, jež nosnice v Brodu nad Tichou chová, ve středu uvedl, že je ze situace zdrcený: „Je to pro nás obrovské neštěstí, se kterým se musíme vypořádat. Nevíme, kde ohnisko vzniklo. Musíme počkat na vyjádření epidemiologa. Jsme nová farma, dost nás to, co se stalo, zaskočilo,“ okomentoval Pašek. Podle něj škody mohou dosáhnout desítek, možná i stovek milionů korun.

Kvůli utracení obřího chovu na Tachovsku zdraží vejce

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám