Hlavní obsah

Změna dodavatele může skončit exekucí

Právo, Jan Holý

Někteří lidé si při změně dodavatele energií neuvědomují nebo zapomínají, že musí uhradit i závazky, tedy doplatky či smluvní pokuty vyplývající z původní smlouvy. Pokud tak neučiní, může jim hrozit až exekuce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Počet dluhů domácností za energie se v roce 2018 zvýšil meziročně téměř o 50 procent. Nejde přitom o dluhy za průběžné zálohy, ale o nedoplatky za ukončené smlouvy. Za výrazným nárůstem těchto dluhů je podle odborníků to, že velký počet domácností měnil své dodavatele.

V Česku změní dodavatele energie ročně několik set tisíc lidí. Pro změnu se ve snaze ušetřit například jen loni rozhodlo 263 tisíc odběratelů plynu a 570 tisíc odběratelů elektřiny.

„Někteří lidé při výpovědi smluv nedodržují závazky, které z nich vyplývají. Neuhradí například konečné vyúčtování nebo pokuty za předčasné ukončení a dodavatelé po nich nedoplatky vymáhají,“ vysvětlil Právu Jakub Zetek, provozní ředitel společnosti MBA Finance, která spravuje pohledávky velkých energetických firem.

Neplatiči dnes většinou dluží z nedbalosti
Jakub Zetek, provozní ředitel společnosti MBA Finance

Podle něj ale pozvolna klesá průměrný dluh za energie. Ten je nyní 1160 korun, což zhruba odpovídá jedné platbě měsíční zálohy. Přitom ještě v roce 2012 byl průměrný dluh téměř o 150 procent vyšší. Může za to i lepší ekonomická situace spotřebitelů, ale také prevence dodavatelů, kteří nenechávají dluhy na zálohách narůstat a okamžitě po splatnosti je řeší.

„Neplatiči dnes většinou dluží z nedbalosti, ale jsou i jedinci, kteří nároky firem odmítají uznat a nebojí se jít s věřitelem do sporu. Snažíme se jim vysvětlit povahu dluhu, protože smluvní podmínky jsou z 99 procent na straně dodavatelů, a domluvit oboustranně uspokojivé řešení,“ řekl Zetek.

Pokud dlužník nezaplatí, spor rozhodne soud. Potvrzená pohledávka skončí exekucí. Původní dluh v řádu stovek korun na úrocích, pokutách, nákladech za právní služby, soud a exekuci jde k deseti tisícům.

Vyrovnání závazků si nechte potvrdit

„Pro někoho to může být začátek dluhové spirály, která mu zničí život,“ varoval Zetek před hrozbou zbytečně vysokých sankcí, pokud dlužníci neřeší problémy včas.

Odborníci doporučují, aby lidé, kteří chtějí změnit dodavatele, neposuzovali jen cenu za samotnou komoditu, ale ve výběru hodnotili také platby za doprovodné služby. Měli by si i ověřit, jaké jsou smluvní podmínky a jestli jim ze vztahu nevznikají další závazky. Aby pro několik ušetřených desetikorun za měsíční spotřebu nemuseli platit nějaké poplatky a neriskovali vysoké pokuty.

V případě ukončení smlouvy by si měli nechat písemně ­potvrdit vyrovnání všech závazků.

Anketa

Změnili jste v posledním roce dodavatele energie?
Ano
31,7 %
Ne
68,3 %
Celkem hlasovalo 776 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám