Hlavní obsah

Zlevňování bytů skončilo, míní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo chce koupit byt se slevou, má možná jednu z posledních šancí. Alespoň pokud se vyplní predikce realitních expertů nebo České národní banky. Ti předpokládají, že zájem o koupi bytů kvůli poklesu úrokových sazeb hypoték ožije. Spolu s tím se vrátí i zdražování.

Foto: Envato

Vlastní bydlení bude opět zdražovat. Ilustrační foto

Článek

„Doba očekávání, že byty budou dále zlevňovat, skončila,“ domnívá se Pavel Kliment, partner poradenské společnosti KPMG zaměřený na trh s nemovitostmi a stavebnictví.

Odhadovaný růst cen by nicméně neměl být tak silný jako třeba v roce 2021, kdy byty za dvanáct měsíců podražily takřka o čtvrtinu. Na nedávné konferenci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí se zástupci developerů, České národní banky i komerčních finančních domů shodli, že byty letos zdraží v řádu jednotek procent.

Byty loni zlevnily, ale jen nakrátko

Ekonomika

Například Martin Vašek, generální ředitel ČSOB Hypoteční banky, odhaduje, že ceny bytů letos stoupnou asi o tři procenta. ČNB, která prognózy realitního trhu sestavuje kvůli možnému dopadu na banky, pak předpokládá zdražování o necelých pět procent.

Podle dat poradenské společnosti Deloitte stál na konci loňského třetího čtvrtletí byt v Česku v průměru 89 300 korun za metr čtvereční. Za 70metrový byt tak kupci zaplatili zhruba 6,25 milionu. Pokud by se splnily odhady z konference, podražila by taková nemovitost letos o nižší statisíce.

Predikce letošního růstu cen rezidenčních nemovitostí (v %)
1. čtvrtletí1,8
2. čtvrtletí2,6
3. čtvrtletí4,7
4. čtvrtletí4,3
Zdroj: ČNB – Zpráva o finanční stabilitě

Jedním z hlavních faktorů, který ceny ovlivňuje, je poptávka. Ta loni začala opět růst, což ukazují i data. Objemy nově poskytnutých hypoték byly během loňského druhého pololetí meziročně zhruba dvojnásobné. Tento trend pokračoval i letos v lednu.

Lidé se také vrací k nákupům novostaveb. Developeři loni prodali přibližně čtyři tisíce bytů, asi o třetinu více než o rok dříve. Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí očekává, že letos jich udají ještě o tisíc více. Přispěje k tomu další pokles úrokových sazeb, který zlevní hypotéky.

Větší zlevnění hypoték přijde na jaře

Finance

„Zaznamenáváme aktivitu našich klientů, kteří se chodí ptát bank, kolik jim na nákup bytu půjčí. Z toho vidíme, že zájem tu je, a očekáváme, že letos přetrvá. Na druhou stranu stále nevím, jak jej ovlivní vývoj ekonomiky,“ říká Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema.

Případné problémy českého hospodářství by ještě mohly nastíněný trend zvrátit. Takový scénář je ale zatím nepravděpodobný.

Počty prodaných nových bytů v Praze
20185000
20195600
20205800
20217450
20223100
20234000
Zdroj: Central Group, Skanska Residential, Trigema

K tlaku na růst cen bytů přispívá i silný zájem realitních fondů a dalších investorů, kteří kupují celé domy za účelem jejich dalšího pronájmu. Sází na to, že nízká dostupnost vlastnického bydlení nutí Čechy hledat alternativu právě v nájmech.

Zásadním faktorem, který zdražuje nemovitosti, je také slabá nabídka. Výstavba nových bytů v minulém roce výrazně zpomalila. Na největším domácím nemovitostním trhu v Praze povolily stavební úřady loni v bytových domech jen 4242 bytů. Meziročně to bylo asi o pětinu méně. Developeři navíc kvůli vysokým stavebním nákladům, drahým úvěrům a menšímu zájmu kupců u části svých projektů odložili jejich uvedení do prodeje.

Růst cen může způsobit alespoň to, že se na trh dostanou byty od majitelů, kteří je nechtěli prodávat v době zlevňování. „Ti vyčkávají i na to, až dojde k výraznějšímu snižování úrokových sazeb a na trhu se objeví větší množství solventních kupců,“ říká Hana Kontriš, manažerka oborových služeb společnosti Seznam.cz, která provozuje největší český inzertní server Sreality. Dlouhodobě však tito lidé nejsou schopni slabou výstavbu nahradit.

Stavební řízení je znovu v ohrožení. Úřad zrušil i druhou zakázku na digitalizaci

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám