Hlavní obsah

Zlepšení rozpočtů velkých evropských zemí je v nedohlednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošek měl být pro evropské ekonomiky po letech neomezeného utrácení kvůli pandemii covidu a vysokým cenám energií obdobím, kdy se začne stav jejich veřejných financí zlepšovat. Teď ale některé z nejzadluženějších evropských zemí podle agentury Bloomberg čeká nepříjemný střet s politickou realitou.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Italská premiérka Giorgia Meloni

Článek

Třeba Itálii hrozí, že brzy nabere půjčky do úrovně 140 procent výkonu ekonomiky. Většina zemí totiž sice ruší státní výdaje na úlevy domácnostem a firmám od drahých energií, na druhé straně ale musejí řešit stávající i nové závazky a dopad stále vysokých úrokových sazeb. To bude znamenat buď pokles výdajů nebo zvýšení daní.

Podle Mezinárodního měnového fondu se navýší zadlužení Itálie, Francie i Velké Británie

Hodnocení horšího stavu veřejných financí v Evropě dokreslují informace od ratingové společnosti Fitch, která v pátek uvedla, že plán Francie snížit deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu do roku 2027 půjde splnit jen obtížně. Podle předpovědi Mezinárodního měnového fondu se navýší zadlužení Itálie, Francie i Velké Británie.

Třeba Itálie se bude ještě roky potýkat s daňovými prázdninami pro rekonstrukce bytů a domů, zavedenými v době covidu. Francouzský prezident Emmanuel Macron zase zastavil novou legislativu, která by zpřísnila vládní úspory.

U Česka agentura Fitch v únoru ocenila konsolidační balíček a relativně nízké výdaje na energetickou krizi a změnila výhled hlavního úvěrového ratingu z negativního na stabilní. Stav státního rozpočtu ale pořád není uspokojivý. Jeho plán pro letošek počítá se schodkem 252 miliard Kč.

Míra zadlužení Česka přitom v prvním čtvrtletí stoupla na 43,6 procenta HDP, což je nejvyšší hodnota od vzniku státu.

Česko jede stále na dluh a trhá rekordy

Ekonomika

Výběr článků

Načítám