Hlavní obsah

Evropský unikát. Česká mincovna vyrazila desetikilovou zlatou minci v hodnotě 14 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Investiční minci v hodnotě 14 milionů korun, která váží rekordních deset kilogramů, vyrazila Česká mincovna. Mince tak svou hmotností předčila svou loňskou předchůdkyni, která vážila „jen“ pět kilogramů. Limitovaná edice o pěti kusech už má své majitele.

České mincovně se podařila ražba desetikilové zlaté mince v hodnotě 14 milionů korun Video: Novinky

 
Článek

Česká mincovna vznikla v roce 1993 a dnes patří mezi špičku ve svém oboru. Její aktuální desetikilová mince je největší a nejtěžší v České republice. Má průměr 165 mm. Jedná se o investiční minci ze zlata, na které je motiv Českého lva.

„Mince je unikátní tím, že obsahuje hologramový bezpečnostní prvek,“ vysvětluje Stanislav Bachtík, výrobní ředitel České mincovny. Autorem návrhu je mladý výtvarník Asamat Baltaev, který pro každý rok tvoří Českého lva v novém designu. Nejlehčí mince z řady Českého lva váží pouhého půl gramu.

Zlatá mince s hodnotou 100 milionů korun je hotová. Je druhá největší na světě

Domácí

Hologramový ochranný prvek lze spatřit pouhým okem a má tvar štítu. Poprvé byl použit v loňském roce, kdy se do České knihy rekordů zapsala pětikilová mince právě s tímto hologramem.

Nová mince je největší raženou mincí v kontinentální Evropě. „Podobné věci dokážou vyrábět pouze další tři mincovny na světě,“ dodává Bachtík s tím, že se jedná o mincovny v Kanadě, Číně a Austrálii.

Foto: Novinky

Minci razil speciální lis.

Protože má mince extrémní rozměry i hmotnost, vyžadovala pro svou výrobu velmi vysoké lisovací tlaky. „Je to nejnáročnější ražba, kterou jsme v České mincovně realizovali,“ řekl Novinkám Bachtík. Příprava trvala několik měsíců a doprovázelo ji mnoho komplikací spojených s koronavirovou pandemií a dodávkou surovin.

Výroba desetikilových mincí se v podstatě neliší od postupu, který se používá při ražbě menších mincí. Zatímco hmotnost běžného razidla se pohybuje okolo půl kilogramu, hmotnost razidel určených pro výrobu rekordních mincí se počítá na desítky kilogramů.

V Jablonci razí novou sérii speciálních dvacetikorun, stroj jich vychrlí 15 za vteřinu

Domácí

„Obrábění těchto nástrojů zabere celé dny. Síly, které se používají při ražbě obřích mincí, jsou astronomické. Lis vyvine stejný tlak, jako kdybyste na sebe poskládali pár tisíc osobních automobilů,“ upozornila mluvčí mincovny Lenka Klimentová.

Vysokohmotnostní mince se razí pomocí lisu, který je jediný svého druhu na světě, protože žádný jiný nedisponuje takovými technickými parametry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám