Hlavní obsah

Čtvrtý největší koncern má jméno. Spojením automobilek FCA a PSA vznikne Stellantis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová společnost, která vznikne spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler (FCA) s francouzskou PSA Group, se bude jmenovat Stellantis. Název se bude používat pro mateřskou společnost, názvy jednotlivých značek jako Jeep, Fiat a Peugeot a jejich loga se nezmění, oznámily společnosti v prohlášení. Sloučená firma má být čtvrtým největším výrobcem aut na světě za společnostmi Volkswagen, Toyota a Renault-Nissan.

Foto: Stellantis

Logo skupiny Stellantis

Článek

Název Stellantis je odvozen z latinského slovesa stello, což znamená rozzářit hvězdami. Název se objeví na firemních budovách ve Francii, USA, Itálii i jinde ve světě. Společnosti se na fúzi v hodnotě 50 miliard USD (1,2 bilionu Kč) dohodly v prosinci 2019.

Dokončena by měla být v prvním čtvrtletí 2021, poté začne firma používat nový název. Spojení ještě musí schválit akcionáři na valných hromadách a antimonopolní úřady, napsaly agentury AP a Reuters.

Obě firmy doufají, že díky spojení se jim podaří lépe se vyrovnat se slabší poptávkou a že budou moci sdílet náklady na výrobu čistších vozidel, která musejí splňovat přísnější emisní standardy.

Fúzi PSA s FCA koronavirová krize neohrozila. Naopak, tvrdí šéf francouzské skupiny

AutoMoto

Dohoda dává dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram. Roční odbyt sloučené skupiny by měl dosahovat zhruba 8,7 milionu vozů a tržby téměř 170 miliard eur (4,5 bilionu Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám