Hlavní obsah

Zisk velkých stavebních firem se za dva roky propadl o třetinu

Novinky, pit
Praha

Zisk 81 největších stavebních firem se v letech 2010 až 2012 propadl o téměř 35 procent na 3,6 miliardy korun. Snížily se i jejich tržby, konkrétně o 18,5 procenta na 143,3 miliardy korun. Informace přinesla poradenská společnost Bisnode.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Potvrzuje se tak fakt, že stavebnictví už několik let prochází krizí. Pro srovnání: oproti roku 2008, kdy stavebnictví dosáhlo svého maxima, už celkově kleslo o více než čtvrtinu.

„Výsledky naší studie dokazují, že stavební společnosti na trhu doslova bojují o přežití a tvrdě soutěží o každou zakázku,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že současná situace na trhu má negativní vliv také na zaměstnanost v odvětví. Počet zaměstnanců se za poslední dva roky totiž snížil o 3465, což odpovídá deseti procentům.

„Celý segment sužuje ekonomická recese, utažené bankovní kohoutky, a zejména nedostatek státních i soukromých zakázek,“ dodala Štěpánová.

Tržby výrobců rostou, zisky klesají

Největší zisk, 702,5 miliónu korun, měla v roce 2012 společnost Eurovia. Nejvyšší tržby vykázala společnost Metrostav, konkrétně 20,66 miliardy korun.

U 69 významných výrobců stavebních hmot a materiálů se ve stejném období tržby zvýšily o tři procenta na 54,1 miliardy korun, zatímco zisk klesl o 30 procent na 3,1 miliardy korun. Zaměstnanost poklesla o 1,4 procenta.

Společnost Českomoravský cement dosáhla v roce 2012 největšího zisku mezi výrobci stavebních hmot a materiálů, a to 776,75 miliónu korun. Nejvyšší tržby, 3,9 miliardy korun, vykázala firma Saint-Gobain Construction Products CZ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám