Hlavní obsah

Stavebnictví v říjnu meziročně kleslo, vázne výstavba bytů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Propad stavební výroby v Česku se mírně zpomalil. V říjnu klesla meziročně o jedno procento, po očištění o vliv počtu pracovních dnů se však nepatrně zvýšila o 0,2 procenta. Meziměsíčně byla po očištění od sezonních vlivů vyšší o 7,1 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Problémy jsou patrné zejména v bytové výstavbě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit jde v rámci letošních výsledků o dobrou hodnotu, která naznačuje postupnou stabilizaci oboru. Oproti roku 2008, kdy stavebnictví dosáhlo svého maxima, celkově kleslo o více než čtvrtinu.

„Zpomalení propadu stavební výroby je velmi mírné, v praxi se výrazný obrat k lepšímu zatím nekoná,“ řekl Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners. Ve stavebnictví podle něj stále přetrvává problém s nedostatkem zakázek a tlakem na ceny. Firmy své práce stále nabízejí velmi levně, často i za ceny, které jsou nižší než samotné náklady zakázky.

V říjnu stavební úřady vydaly meziročně o 22,6 procenta méně stavebních povolení a jejich orientační hodnota klesla o 21,7 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj stavební výroby

„Stavebnictví prožívá již pátý slabý rok v řadě a pravděpodobně ani ten příští se ještě nepřehoupne do černých čísel. Nových velkých zakázek ze strany veřejného sektoru je poskrovnu a soukromí investoři také zůstávají opatrní,“ sdělil Tomáš Bašta ze společnosti Pwc ČR.

Ještě hůř je na tom bytová výstavba, kde ani nízké ceny nových bytů nenastartovaly poptávku. Podle analytika Petra Dufka z ČSOB se staví výrazně méně bytů než loni. Meziročně bylo totiž zahájeno o 34,4 procenta bytů méně. Dokončeno bylo o 16,5 procenta bytů méně.

„Rok 2013 tak bude asi nejhorším rokem pro výstavbu bytů za posledních 17 let,“ domnívá se Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám