Hlavní obsah

Zisk Monety za první pololetí meziročně klesl o 40 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistý zisk skupiny Moneta Money Bank za první pololetí letošního roku meziročně klesl o více než 40 procent na 1,2 miliardy korun. Provozní výnosy banky stouply o 27,7 procenta na 6,6 miliardy. Vyplývá to z páteční tiskové zprávy banky a informací na webu Monety.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výsledky ovlivnila krize související s šířením nemoci covid-19. Celkový zisk před zohledněním nákladů na riziko činil 3,9 miliardy. Tvorba opravných položek v souvislosti s potenciálními riziky pandemie covidu-19 dosáhla 1,9 miliardy korun.

Kvůli pandemii covidu-19 se podle Monety zvýšila míra očekávaných budoucích úvěrových ztrát. „V současné době nicméně Moneta nezaznamenala žádný nárůst splátek po splatnosti nebo delikventních úvěrů,” oznámila banka. Podíl nesplácených úvěrů dokonce letos v prvním pololetí mírně klesl z 1,8 procenta ke konci roku 2019 na nynějších 1,6 procenta.

Česká ekonomika se letos propadne o 7,5 procenta, čekají banky

Ekonomika

Úvěrové aktivity Monety meziročně vzrostly přibližně o polovinu a depozitní portfolio o dvě třetiny. Retailové vklady se zvýšily o 90,1 procenta na 188,5 miliardy a vklady firem a podnikatelů o 17 procent na 67,7 miliardy.

Hypoteční portfolio Monety se letos v prvním pololetí meziročně zvýšilo o 135,4 procenta na 87,7 miliardy korun. Podíl skupiny na trhu hypoték se tak podle Monety zvýšil oproti konci minulého roku dvojnásobně na 6,6 procenta. Objem spotřebitelských úvěrů stoupl o 28,2 procenta na 50,4 miliardy. Úvěry pro živnostníky a podnikatele meziročně vzrostly o 20,2 procenta na 7,2 miliardy a portfolio úvěrů malých a středních podniků vzrostlo o 14,1 procenta na 68,5 miliardy.

Applu rostly tržby i v době koronavirové pandemie

Internet a PC

Počet klientů skupiny se zvýšil meziročně zhruba o dvě pětiny na 1,4 milionu. Na začátku dubna Moneta dokončila akvizici Wüstenrot stavební spořitelny a Wüstenrot hypoteční banky. Získala tak více než 400 tisíc nových klientů a posílila svoji depozitní bázi o více než 55 miliard a úvěrové portfolio o 56 miliard korun.

V prvním pololetí klesl počet poboček skupiny ze 179 na konci roku 2019 na 160. Snížil se i počet bankomatů z 632 na 600. Vzrostl naopak počet zaměstnanců, a to od začátku roku o 118 na 3061.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnila z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Reklama

Výběr článků

Načítám