Hlavní obsah

Zisk ČEZu klesl o 17 procent

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Energetická skupina ČEZ v prvním čtvrtletí vydělala 7,3 miliardy korun. Meziročně tak čistý zisk klesl o 1,5 miliardy, tedy 17 procent. Jako důvody společnost uvádí jednorázový výnos z narovnání se společností Sokolovská uhelná v loňském roce nebo nižší výrobu elektrárny Počerady. ČEZ výsledky zveřejnil ve čtvrtek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZu Daniel Beneš

Článek

Vliv na nižší zisk měly podle ČEZu i nižší ceny elektřiny. Provozní výnosy činily 45,4 miliardy, což znamená meziroční pokles o 14 procent. „Podíl výroby z bezemisních zdrojů činil 52 procent a dlouhodobě roste. Před deseti lety činil tento podíl pouze 38 procent,“ uvedl ČEZ.

Výroba elektřiny z tradičních zdrojů meziročně klesla o sedm procent na 15,6 TWh, výroba z jaderných zdrojů dosáhla 7,1 TWh stejně jako v prvním čtvrtletí loňského roku. Výroba elektřiny z větrných, fotovoltaických a malých vodních elektráren naopak meziročně vzrostla o dvě procenta na 0,6 TWh.

Tržní kapitalizace, respektive hodnota společnosti podle šéfa představenstva Daniela Beneše vzrostla o 38 miliard korun. ČEZ je polostátní společnost obchodovaná na pražské burze. Podle společnosti Patria Online je hodnota firmy 298 miliard korun. Český stát vlastní necelých 70 procent akcií, ostatním právnickým osobám patří necelých 20 procent a desetinu vlastní fyzické osoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám