Hlavní obsah

Ženy mají výrazně menší platy, EU s tím chce bojovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy mají v Evropské unii výrazně nižší platy než muži; průměrný rozdíl v odměňování mezi oběma pohlavími dosahuje 18 procent. V Česku to však je více než 26 procent, což je druhý největší rozdíl z celé 27členné unie hned po Estonsku (přes 30 procent). Informovala o tom Evropská komise. Brusel také prohlásil, že hodlá s tímto faktem bojovat. Nevylučuje dokonce ani možnost právních opatření.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Komise se nyní hodlá zaměřit na přesvědčování zaměstnavatelů informační kampaní. Bude podporovat i nejrůznější iniciativy prosazující rovnost obou pohlaví a vývoj nástrojů k měření rozdílů v platech žen a mužů.

"Kromě toho nejsou vyloučena ani právní opatření," varoval také Brusel. Zvážit chce po konzultacích s partnery třeba posílení sankcí, zajišťování platové transparentnosti a také pravidelné hlášení rozdílů v platech. Opatření by měla přicházet postupně v příštích pěti letech.

Naprostá většina Evropanů (82 procent) je podle průzkumu Eurobarometr, jehož výsledky komise zveřejnila, přesvědčena, že je třeba bezodkladně přijmout opatření k narovnání platových nerovností. Zhruba každý šestý Evropan považuje nerovnost mužů a žen ve své zemi na hojně rozšířenou. Na stranu druhou si 66 procent dotázaných také myslí, že se situace v posledních deseti letech zlepšila.

"Hluboce mě znepokojuje, že rozdíly v platech žen a mužů se v uplynulých 15 letech téměř nesnížily a v některých zemích se dokonce zvětšují," prohlásila eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. Podobné rozdíly si Evropa za současné hospodářské krize nemůže dovolit. "Musíme využít všech prostředků, které máme k dispozici, abychom tyto rozdíly odstranili," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám