Hlavní obsah

Zentivě klesl zisk o třetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Farmaceutické společnosti Zentiva klesl ve třetím čtvrtletí zisk o 31,4 procenta na 1,063 miliardy korun. Důvodem jsou vyšší náklady firmy na trzích ve východní Evropě. Tržby společnosti se zvýšily o 12,7 procenta na 11 miliard korun.

Článek

"Tržby z prodeje přípravků na lékařský předpis se zvýšily o 18,1 procenta na 8 878,1 miliónů korun, zatímco tržby z volně prodejných léků se zvýšily o 2,2 procenta na 2 180,5 miliónů korun," uvedla společnost.

Tržby se zvýšily hlavně na Slovensku a v Polsku. V České republice naopak firma prodala o 6,3 procenta méně léků než před rokem. V tuzemsku vydělala 3,4 miliardy korun, což je dvakrát až třikrát více než na rychleji rostoucích trzích v Rusku, Polsku nebo Slovensku, kde byly tržby miliardu až půl druhé miliardy korun.

Za nižší zisk prý může Rumunsko

Za pokles zisku mohou hlavně vyšší prodejní náklady firmy v Rusku nebo Maďarsku nebo tvorba rezerv v Rumunsku.

"Tyto výsledky, které zůstaly daleko za naším původním očekáváním, jsou velkou měrou důsledkem opatření přijatých ve třetím čtvrtletí v Rumunsku proto, abychom vytvořili podmínky pro růst v roce 2008, a také v důsledku pokračujících cenových tlaků na českém trhu, které měly negativní dopad na naše tržby," řekl šéf společnosti Jiří Michal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám