Hlavní obsah

Zemědělské škody po tornádu dosáhly 1,5 miliardy korun, oznámilo ministerstvo

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemědělské škody, které způsobilo v Česku v noci ze čtvrtku na pátek tornádo, činí 1,5 miliardy korun. Jako předběžný odhad to uvedlo ministerstvo zemědělství v návrhu pomoci zemědělcům. Vládě nyní ministerstvo předloží dokument, podle něhož by mohlo zemědělce odškodnit v rámci krizového programu. Podpora by mohla podle předkládací zprávy dosáhnout až 100 procent prokázaných škod.

Foto: Novinky

Moravská Nová Ves 26.6.2021

Článek

„Na základě prvotního předběžného šetření v místě katastrofy na Hodonínsku, Břeclavsku a v okolí obce Stebna ze strany regionálních zemědělských nevládních organizací a dozorových orgánů ministerstva zemědělství došlo k výraznému poškození porostů trvalých kultur; zejména chmelnic, vinic a ovocných sadů, společně s výraznými škodami na porostech zeleniny,” píše úřad.

Uhynula také hospodářská zvířata a byly zničeny výrobní haly.

Kulturní dům zaplnily dary

Domácí

U škod způsobených přírodními pohromami a jinými mimořádnými událostmi může být podpora až stoprocentní. U škod způsobených nepříznivými povětrnostními jevy pak může dosáhnout až 80 procent.

Bouře spojená s tornádem a krupobitím prošla obcemi na Hodonínsku a Břeclavsku ve čtvrtek večer.

Nejvíce postižené jsou obce Moravská Nová Ves, Mikulčice, Hrušky a Lužice. Potvrzeno bylo šest obětí na životě, další lidé byli zraněni. Řada obyvatel přišla o přístřeší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám