Hlavní obsah

Země G20 se shodly na nutnosti podpořit růst, Rusko stabilizovalo ekonomiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chang-čou

Čínský prezident Si Ťin-pching vyzval vůdce dvaceti nejsilnějších ekonomik G20, aby se vyhnuly prázdnému tlachání, když hovoří o urychlení růstu. Varoval, že světová ekonomika se zotavuje, ale čelí mnoha výzvám v oblasti obchodu a financích, uvedla BBC. Ruský prezident Vladimír Putin oznámil, že se zemi podařilo překonat ekonomickou krizi.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin poslouchá projev čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na úvod summitu G20.

Článek

„Navzdory rizikům, a výzvám, kterým čelí světová ekonomika, mezinárodní společenství má vysoká očekávání od schůzky G20 v Chang-čou,“ řekl Si Ťin-pching v neděli na úvod summitu.

„Letos jsme již dosáhli dohody o časovém rozvrhu rozvoje,” dodal čínský prezident. „Je nezbytné, aby země G20 koordinovaly svou fiskální, peněžní, úvěrovou a strukturální politiku během uskutečnění reforem, zvyšovaly mezinárodní poptávku a vytvářely základy globálního růstu," zdůraznil Si Ťin-pching ve východočínském městě Chang-čou.

Mezinárodní měnový fond po hlasování o odchodu Británie z EU snížil výhled růstu světové ekonomiky na 3,1 procenta v roce 2016 a 3,4 procenta pro příští rok.

Putin upozornil, že mnozí světoví vůdci poukazují na problémy a potíže globální ekonomiky, ale ”přesto nyní sledujeme sice pomalé, ale přece jen pozitivní obnovování ekonomik”.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvítala na summitu G20, že se čínské předsednictví zaměřuje na strukturální reformy. Na schůzce se podle ní dohodlo, že napřesrok se poprvé setkají ministři pro digitální ekonomiku, i to, že G20 vytvoří pracovní skupinu pro inovace.

Ruská ekonomika se stabilizovala

Stav ruské ekonomiky se podařilo stabilizovat, řekl Putin a dodal: „Pokud jde o naši zemi, Rusko, tak hodnotíme naše úsilí jako nepostačující a skromné, ale přesto se naše ekonomika stabilizovala. Zůstaly (devizové) rezervy, výrazně se zmenšil odliv kapitálu, oproti loňsku na pětinu, na polovinu klesla míra inflace a rozpočtový schodek činí 2,6 procenta. Nezaměstnanost držíme dosti nízko: 5,6 procenta. Zahraniční dluh zůstává také docela malý, něco přes 12 procent.”

„Nadále plánujeme zmenšovat rozpočtový schodek a pracovat na snížení závislosti státního rozpočtu na vývozu uhlovodíkových surovin. Budeme pokračovat v politice zajišťování makroekonomické stability i ve zlepšování podnikatelského ovzduší,” zdůraznil ruský prezident.

Problém oceli

Tématem prvního dne byla i pokračující čínská produkce levné oceli. Předseda Evropské komice Jean Claude Juncker v souvislosti s tím, že Čína musí řešit problém nadměrných průmyslových kapacit, řekl: „Nadměrná kapacita je globální problém, ale je tu i konkrétní čínský problém.“

G20 sdružuje 19 vyspělých a rozvíjejících se zemí světa a zástupce Evropské unie. Skupina představuje 85 procent světové ekonomiky a dvě třetiny světové populace. G20 se v tomto desetiletí stala hlavním koordinátorem světové ekonomiky místo skupiny G8, kterou tvořilo sedm vyspělých zemí a Rusko.

Reklama

Výběr článků

Načítám