Hlavní obsah

Zeman: zdaňme bankovní podvodníky jako prostitutky

Právo, Jiří Ovčáček (Mnichov)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Český expremiér a čestný předseda Strany práv občanů - zemanovci Miloš Zeman oživil svým projevem mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově. Bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova natolik zaujal, že o projevu diskutoval v kuloárech. Zeman navrhuje zaměřit se na bankovní sektor a zdanit finanční transakce.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Expremiér Miloš Zeman

Článek

Zeman vystoupil na konferenci v Mnichově ve čtvrtek dopoledne. Podařilo se mu upoutat pozornost účastníků. Mnozí litovali, že vzhledem ke stanovenému programu není možné o pronesených tezích debatovat.

Český expremiér se zaměřil na problematiku investic a opřel se do všemocných bankovních domů. „Potřebujeme investory, ne bankéře,“ uvedl Zeman na mnichovské konferenci. Poté upozornil, že finanční transakce nejsou v ČR zdaňovány daní z přidané hodnoty.

„Přitom by finanční operace měly být první, které by měly být zdaňovány,“ řekl Zeman po projevu novinářům. Upozornil přitom na tzv. Tobinovu daň týkající se finančních transakcí. Jde o návrh z 60. let. „Od té doby se o tom čtyřicet let diskutuje,“ poznamenal Zeman.

Kéž by tomu tak bylo, aby ti bankovní podvodníci byli alespoň zdaněni podobně jako prostitutky
Miloš Zeman

Expremiér se jasně vyslovil, aby taková daň byla zavedena. Varoval před spekulativním kapitálem, který přesouvá obrovské peníze během chvíle z jednoho konce světa na druhý. „Kéž by tomu tak bylo, aby ti bankovní podvodníci byli alespoň zdaněni podobně jako prostitutky,“ řekl Zeman.

Proslov českého expremiéra bedlivě poslouchal bývalý sovětský prezident Gorbačov. A dojmy z něj si nenechal jen pro sebe. O přestávce konference pak zapředl rozhovor se Zemanem. „Říkal mi, že celou dobu mluví o mém projevu, že to bylo stručné a kruté,“ prozradil expremiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám