Hlavní obsah

Zeman se v Pekingu zastal Huawei. Mluvil o nepodložených obviněních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český prezident Miloš Zeman se v Pekingu zastal čínské firmy Huawei. Nepodložená obvinění ze špionáže podle něj mají bránit rovnému přístupu firem na trh. Zeman to uvedl na konferenci k projektu takzvané nové Hedvábné stezky jako jeden z příkladů rizik, která vedle obchodní války její rozšíření ohrožují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konference k Hedvábné stezce v Pekingu za účasti Miloše ZemanaVideo: Reuters

 
Článek

Zeman se ve svém projevu věnoval třem příkladům problémů, které jsou nepřátelské myšlence Hedvábné stezky, jejíž rozšíření on sám podporuje. Jako první dva jmenoval obchodní války mezi Spojenými státy a Evropskou unií a mezi USA a Čínou. Za třetí problém pak prezident považuje nedostatek rovných obchodních podmínek a soutěží.

Foto: Hana Brožková, Kancelář prezidenta republiky , ČTK

Čínský prezident Si Ťin-pching přivítal v Pekingu českého prezidenta Miloše Zemana na druhém dnu konference o projektu nové Hedvábné stezky.

„Na příkladu Huawei prezident Zeman poukázal na nepodložená obvinění, která omezují soukromé subjekty v podnikání a rovném přístupu na trhy,” uvedl ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák. Zeman se v sobotu na výraz solidarity sešel i s majitelem Huawei Žen Čeng-fejem.

Huawei čelí tlaku některých západních států, podle kterých mohou jeho technologie znamenat bezpečnostní riziko a čínská vláda by je mohla využívat ke špionáži. Tvrdí to zejména Spojené státy, Huawei to odmítá. Postoj zemí Evropské unie k této záležitosti je nejednotný. Zeman se již dřív vyjádřil, že pro takové tvrzení nebyly předloženy důkazy. Spor označil za nekalou obchodní soutěž.

Foto: Ovčáčka Jiřího Twitter, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se sešel 27. dubna 2019 v Pekingu s generálním ředitelem společnost Huawei Ženem Čeng-fejem.

Před technologiemi Huawei, stejně jako další čínské společnosti ZTE, přitom varoval v závěru loňského roku i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Rozšíření Hedvábné stezky

Čínský prezident Si Ťin-pching v sobotu vyzval další státy, aby se připojily k projektu takzvané nové Hedvábné stezky. Ta z velké části spočívá v investicích do lepšího silničního, železničního a námořního propojení Číny a světa.

Na setkání vedoucích představitelů tří desítek zemí se prezident snažil také rozptýlit kritiku, že iniciativa dělá málo pro rozvoj afrických a asijských zemí, které za pomoci čínských úvěrů budují přístavy, železnice a další projekty.

Prezident v závěrečném projevu řekl, že na summitu byly podepsány kontrakty za více než 64 miliard dolarů (1,5 bilionu korun), uvedla agentura Reuters.

Zejména Spojené státy se obávají rozrůstání strategického vlivu Pekingu. V zásadě pozitivní tón dvoudenního fóra, na němž světoví lídři včetně ruského prezidenta Vladimira Putina projekt nové Hedvábné stezky oceňovali, tedy znamená úder Washingtonu, který se snaží ostatní vlády od účasti odradit, píše agentura AP.

Rozvojové země iniciativu zahájenou v roce 2013 vítají, některé vlády ale mají problém se splácením čínských půjček. To vyústilo ve stížnosti na možnou „dluhovou past”. Kritika poukazuje i na skutečnost, že příliš málo aktivit jde do místních firem, že je zveřejňováno málo finančních a další informací a že iniciativu může provázet korupce a poškozování životního prostředí.

Mezi prvními se připojila Itálie

Spojené státy, Rusko, Japonsko a Indie se obávají, že budováním politické a obchodní sítě zaměřené na Čínu, která je druhou největší světovou ekonomikou, Peking narušuje jejich strategický vliv. Přesto Putin v pátek řekl, že Hedvábná stezka zapadá do iniciativy Moskvy vytvořit společný trh se třemi sousedními státy.

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier prohlásil, že přední státy Evropské unie preferují jednat s Čínou jako jeden celek před podepisováním bilaterálních dohod.

Evropské země už celkově naznačily ochotu podílet se na čínském programu obnovy spojení Číny s Asií a Evropou. Stěžejní státy, jako je Francie a Německo, však uvedly, že Čína musí zlepšit přístup a podmínky pro spravedlivou konkurenci zahraničních firem.

Itálie se v březnu stala mezi předními západními ekonomikami první zemí, která podepsala dohodu o účasti na čínské iniciativě. Německo, Francie, Španělsko a Británie na jednání v Pekingu nyní daly najevo, že státy EU jsou „ve velké většině” jednotné v přesvědčení, že „své postoje můžeme realizovat pouze společně”, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman se v Pekingu krátce setkal s Putinem

Prezident Miloš Zeman se na konferenci v Pekingu věnované projektu nové Hedvábné stezky krátce sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, řekl v sobotu...

Výběr článků

Načítám