Hlavní obsah

Zeman chce nižší daň z příjmů jen na dva roky

Prezident Miloš Zeman podpořil zrušení superhrubé mzdy, mělo by ale trvat jen dva roky. Uvedla to po schůzce s hlavou státu ministryně financí Alena Schillerová. Pouze dva roky by tak mělo podle Zemanova expertního týmu platit snížení daně, která by nově byla 15 procent z hrubého příjmu. Superhrubá mzda by měla být podle premiéra Andreje Babiše zrušena od začátku příštího roku. Změnou si polepší hlavně zaměstnanci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident na jedné z předchozích schůzek s premiérem nápad zrušit superhrubou mzdu, čímž se sníží daňové zatížení, kritizoval. Argumentoval tím, že dopad opatření do rozpočtu by byl 70 až 90 miliard.

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka chce prezident snížení daně z příjmu omezit pouze na dva roky. Odkázal se na nedělní jednání prezidentova expertního týmu, kterého se Schillerová i Babiš účastnili.

Ministryně navrhuje deficit schodku rozpočtu na příští rok ve výši 116 miliard korun. V neděli řekla, že jde jen o hrubý návrh, protože nepočítá s dopady dalších opatření proti koronaviru a ani s dopady zrušení superhrubé mzdy.

Koalice se už na zrušení superhrubé mzdy a nižší dani z příjmu dohodla, ve Sněmovně má návrh šanci, protože ho podporuje ODS.

Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů. Efektivní zdanění pro zaměstnance nyní činí 20,1 procenta.

Foto: Novinky

O kolik by stoupla čistá mzda při zdanění 15 % z hrubé mzdy v porovnání se superhrubou.

Daň by podle návrhu činila nově 15 procent, lidé s příjmem zhruba přes 140 000 měsíčně by stále platili daň 23 procent. Schillerová řekla, že pokud by se daň snížila, pak by se nesměly zvyšovat platy státních zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám