Hlavní obsah

Železničáři na jižní Moravě hrozí stávkou, nechtějí se vzdát režijek

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železničářům se nelíbí, že ve vlacích objednávaných Jihomoravským krajem jim nejsou uznávány takzvané režijní jízdenky. Odborové sdružení železničářů hrozí krajskou stávkou od 30. ledna, pokud se do té doby situace nevyřeší podle představ odborářů. Upozornil na to server Zdopravy. Jednou z variant je, že by železničáři byli kompenzováni příplatkem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Pokud nebude uspokojivým způsobem problematika uznávání režijek ve vlacích Jihomoravského kraje dořešena, bude 30. ledna 2020 zahájena stávka, která zasáhne železniční dopravu v Jihomoravském kraji,“ uvedli odboráři ve čtvrtečním prohlášení.

„Stávkový výbor konstatuje, že přes veškeré dosavadní vyjednávání mezi zúčastněnými stranami a opakované připomínání důležitosti dořešení této problematiky ze strany odborových organizací bohužel do dnešního dne nebyla v duchu platné právní úpravy zajištěna možnost pro všechny držitele režijek využívat na základě časového příplatku k režijce vlaky ČD objednávané Jihomoravským krajem,” stojí v prohlášení.

Chaos v jízdenkách na železnici, režijky a věrnostní karty budou k ničemu

Ekonomika

Jihomoravský kraj podle serveru Zdopravy argumentuje tím, že vlaky objednává v režimu brutto, kdy riziko tržeb nese kraj, který by tak na režijky doplácel. Dosud měl kraj uzavřenou takzvanou netto smlouvu, riziko tržeb tedy nesl dopravce.

Podle nové smlouvy České dráhy Jihomoravskému kraji dodávají objednanou dopravu až do konce roku 2022. Její součástí je i možnost prodloužení o další tři roky.

Jedním z možných řešení sporu je, že by železničáři dostali kompenzační příplatek ve výši 1500 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám