Hlavní obsah

Železárny Hrádek dostaly pokutu

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROKYCANY

Pokutu možná až v řádu statisíců korun dostaly za opožděné vyplácení mezd Železárny Hrádek. Sankci udělil v těchto dnech rokycanský úřad práce a její přesnou výši odmítl sdělit. "Maximum je 250 tisíc korun," řekla Právu ředitelka úřadu Věra Strnadová.

Foto: Luděk Procházka
Článek

Podle ní zatím rozhodnutí nenabylo právní moci a podnik se proti němu může odvolat k ministerstvu práce a sociálních věcí. "Nevím, zda tak učiníme," reagoval na informaci o pokutě generální ředitel železáren Karel Ernest.

"Nějaké řízení bylo, ale jeho závěry šly zřejmě na představenstvo (Hrádek je jednou z deseti divizí společnosti Ferromet group Zdeňka Zemka - pozn. red.). V tuto chvíli toho o tom víte více než já," dodal.

Se zpožďováním mezd se železárny potýkají již déle než rok a rokycanský úřad práce na tuto situaci upozornili již loni odbory. "Provedli jsme kontrolu, která tento stav potvrdila," připomněla Strnadová, která věří, že sankce pomůže jako páka, která by vlastníky firmy měla donutit k nápravě.

Místo prosincové výplaty opět záloha

Zatím k ní však nedošlo. "Z prosincové výplaty, která měla být vyplacena nejpozději 25. ledna, dostali zaměstnanci zatím jen pětitisícovou zálohu. O další se jedná," sdělil Právu v pondělí dopoledne předák zdejších odborů Miroslav Šimonovský.

O tom, zda odboráři podají další podnět pracovnímu úřadu, podle něj ještě není rozhodnuto. "Zvážíme to," podotkl Šimonovský. V případě opakovaného řízení by mohl úřad udělit pokutu podstatně vyšší a to až milión korun.

Železárny nejsou jediným podnikem na Rokycansku, který byl v poslední době postižen kvůli problémům s vyplácením mezd. Podobně dopadl loni na podzim bývalý Favorit, nyní Bike Technology Relations. "Žádný další impuls jsme kvůli této firmě nedostali," uzavřela Strnadová.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám