Hlavní obsah

Ze dřeva má být každá čtvrtá stavba, plánují ministerstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové domy a byty by měly častěji než nyní vznikat jako dřevostavby. Trojice ministerstev to navrhuje v novém strategickém dokumentu nazvaném Surovinová politika pro dřevo. Doporučuje také, aby přírodní materiál začaly více využívat stát a obce v rámci veřejných zakázek. Především kvůli jeho vlivu na životní prostředí.

Foto: Dřevostavitel

Ze dřeva dnes v Česku vznikají hlavně rodinné domy. Ilustrační foto

Článek

„Stavby na bázi dřeva či kombinace dřeva s jinými materiály představují, oproti jiným řešením, velký potenciál v úsporách energie a snížení emisí oxidu uhličitého. Stavby ze dřeva jsou realizovány rychleji než jejich zděné ekvivalenty a dále je jejich výstavba 4–5krát méně energeticky náročná právě oproti zděným domům,“ uvádí koncepce, která prochází připomínkovým řízením.

Dokument vznikal ve spolupráci ministerstev zemědělství, průmyslu a obchodu a životního prostředí. Má být jakýmsi návodem, jak tvořit pravidla, aby se dařilo surovinu využívat lépe a účelněji. Důraz klade především na zmíněné stavebnictví.

V Česku dnes vznikají hlavně zděné domy. Dřevěnou nosnou konstrukci mělo podle posledních dat Českého statistického úřadu z roku 2022 jen 14,1 procenta budov určených k bydlení. Jejich podíl navíc v posledních letech mírně klesl. Nejvyšší byl v roce 2018, kdy činil 16,1 procenta.

Všechny domy mají být od roku 2050 klimaticky neutrální, schválil europarlament

Ekonomika

Ministerstva chtějí, aby do roku 2035 podíl dřevostaveb vzrostl na 25 procent. Tím by Česko předstihlo Německo nebo Švýcarsko, kde se v současnosti ze dřeva staví pětina domů. Například v Rakousku vzniká jako dřevostavba zhruba třetina budov, ve Švédsku pak dokonce 90 procent.

Dotace a daňové slevy

Rozvoji dřevostaveb má přispět například systém finančních pobídek. Úřady v koncepci zmiňují třeba možnost dotací, úlev u daně z nemovitosti nebo nižší sazbu DPH. Podpořit popularitu dřeva jako stavebního materiálu mají také tematické výstavy nebo konference.

Pomoci by mělo též rozvolnění pravidel pro výškové stavby. To umožní jednodušeji stavět budovy až do výšky 22,5 metru, tedy šesti až osmipatrové domy. Teoreticky je to možné už nyní, ale jen s pomocí takzvaného inženýrského systému složitých výpočtů dělaných na míru ke každé budově. Do konce roku by ale hasiči měli mít hotový návrh nových pravidel, který výstavbu zjednoduší.

„Zvolnění požárních norem u dřevostaveb z maximální výšky 12 m na 22,5 m může v praxi vyvolat vyšší zájem developerů o vývoj a výstavbu dřevostaveb, a to je jedině dobře,“ konstatuje Petr Michálek, generální ředitel developerské společnosti Skanska Residential. Ta už jeden projekt bytového domu ze dřeva připravuje v pražských Radlicích.

Své plány na výstavbu dřevostaveb mají i další firmy. Budovat chtějí nejen bytové domy, ale také kanceláře.

Pro developery jsou dřevostavby kromě rychlosti a ekologie zajímavé ještě z jednoho důvodu. Díky šetrnosti k životnímu prostředí lze například snáze dosáhnout na bankovní úvěry. Finanční domy při jejich schvalování stále více přihlíží právě k ekologickým kritériím.

Koncepce také počítá s tím, že dřevo bude častějším stavebním materiálem i pro stát a obce. Navrhuje stanovit jeho minimálně dvacetiprocentní podíl při stavbě nových veřejných budov.

Developeři dostali zelenou pro vyšší stavby ze dřeva. Chystají nové byty i kanceláře

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám