Hlavní obsah

Zdražování tlačí na výši pojistného, varuje šéf největší středoevropské pojišťovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi do pojištění investují v průměru necelých 16 tisíc korun ročně, Rakušané třikrát více, říká Právu Hartwig Löger, výkonný ředitel největší středoevropské pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group. Ta se v Česku soustředí na životní a zdravotní pojištění a také na malé firmy. Součástí skupiny jsou i české pojišťovny Kooperativa a ČPP.

Foto: Ian Ehm, Právo

Hartwig Löger, výkonný ředitel největší středoevropské pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group

Článek

Evropu nejprve zasáhla pandemie covidu, přidala se inflace a nejistota vyvolaná válkou na Ukrajině. Jak to proměnilo pojistný trh?

Vzrostly ceny, zvyšují náklady na škody a vytvářejí tlak na výši pojistného. Týká se to pojištění majetku, hlavně motorových vozidel. Servisy požadují za opravy vyšší hodinové sazby. Pokles reálných příjmů by mohl vést k částečnému oslabení poptávky po pojištění. Pojišťovnictví musí kalkulovat rizika dlouhodobě a udržitelně. V době krize si lidé obecně zajištění proti rizikům cení, je pro ně důležité mít alespoň nějakou jistotu.

V Česku se při covidu začalo pojištění řešit online. Co v Rakousku?

Příklon k digitálním službám je v Česku o něco větší, i v Rakousku ale vedla pandemie k nárůstu zájmu o online služby. Začali jsme se zabývat rozvojem digitálních služeb, patří do naší strategie. Kdo v nich nemá dobrou pozici, nebude konkurenceschopný.

Pacienty po léčbě rakoviny budou pojišťovny brát jako zdravé

Domácí

Jak mění váš obor umělá inteligence, drony či senzory?

Používáme ji při zpracování škod, vytváření nabídky, sběru dat a kalkulaci sazeb. V budoucnu se to ještě rozšíří. Budeme muset být více na platformách, kde se zákazníci zdržují. Osobní poradenství je pro mě stále nejpodstatnější cestou, především v péči o firemní zákazníky. Trend se ale vyvíjí ke spojení osobního a digitálního kontaktu.

Dá se očekávat, že umělá inteligence některé práce v pojišťovně nahradí?

Budeme muset optimalizovat náklady, abychom zůstali konkurenceschopní. V automatizaci a zvyšování produktivity je digitalizace a umělá inteligence důležitá. Bude nás podporovat, ubere některé pracovní kroky a vytvoří prostor jinde.

Hartwig Löger (* 1965)

  • Rakouský manažer a politik, výkonný ředitel pojišťovny Vienna Insurance Group.
  • V minulosti pracoval také pro pojišťovny Allianz a Uniqa.
  • V letech 2017 až 2019 byl rakouským ministrem financí. Následně vykonával krátce funkci kancléře.

Díky nové aplikaci mohou řidiči u vaší skupiny získat peníze z pojistného zpět, když budou lépe jezdit. Co si od toho slibujete?

Chceme nabídnout přidanou hodnotu, která přímo nesouvisí s myšlenkou pojištění, tedy se zajištěním proti rizikům. Aplikaci teď nabízí naše česká pojišťovna Kooperativa a budeme sledovat, jak ji zákazníci přijmou. Používání je dobrovolné, jsme ale přesvědčeni, že výhody, jako je vrácení části pojistného díky zodpovědné jízdě, automatická kniha jízd, informace k chování vozidla za jízdy nebo tlačítko pro případ nouze, jsou pro zákazníky užitečné. Věříme, že tak pozitivně ovlivníme chování řidičů na silnicích.

Odráží se ve vaší branži klimatické změny?

Myslím, že změna klimatu a její dopady budou v nejbližších letech příčinou globálních rizik. Tornádo na Moravě přede dvěma lety je jasným signálem. Díky němu jsem si uvědomil, jak začínáme cítit dopady i v Evropě. Přitom jsme si tornáda dosud spojovali s jinými kontinenty.

Lidé se bojí o místa. Většina Evropanů volá po regulaci AI

Software

Jaké čekáte pro letošní rok výsledky?

Vzhledem k nejistotám, jako je válka na Ukrajině, vysoká inflace a kolísavé kapitálové trhy, neděláme prognózy. Pro letošek usilujeme o pozitivní operativní výsledek. Přispějí k tomu i naše společnosti v Česku, které má solidní ukazatele, stabilní bilanci a chování klientů, což poskytuje rezervu pro období hospodářské nejistoty.

Vienna Insurance Group je v Rakousku největším provozovatelem komerčního zdravotního pojištění. A v Česku?

V Rakousku má soukromé zdravotní pojištění více než třetina obyvatel. Zájem se navíc zvedl v době koronavirové pandemie. Podobný trend vidíme i pro Česko.

Jak vypadá v Rakousku standard hrazený z veřejného zdravotního pojištění?

Každý, kdo si platí zdravotní pojištění, má nárok na čerpání ze zdravotního systému, nezávisle na tom, jak vysoké příspěvky odvádí. Soukromou zdravotní péči vidíme jako ideální doplněk. Její dávky financují i lékaře a nemocnice, které jsou k dispozici všem.

V čem je pro vás přínos Kooperativy a ČPP?

Česko je po Rakousku náš druhý největší trh. Kooperativa a ČPP dosahují předepsaného pojistného přes dvě miliardy eur i trvale kladných výsledků. Bodují svými produkty a servisními službami. Česko má další potenciál. U vás investují lidé do pojištění v průměru 650 eur ročně, necelých 16 tisíc korun. V Rakousku kolem 2000 eur, zhruba 50 tisíc korun.

V čem se liší chování českých a rakouských klientů?

Potřeba zajištění je stejná, ale priority se trochu liší. V Česku stálo dlouhou dobu v popředí zajištění materiálních hodnot, auta, domu nebo bytu. S narůstajícím blahobytem se dostalo i na důchod a zajištění zdraví. Potenciál vidím v životním a zdravotním pojištění a také v pojištění firem, především malých a středních podniků.

Češi splácejí hypotéky velmi dobře i poté, co jim skončily fixace nízkých úroků

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám