Hlavní obsah

Zdražování silně postihlo i výrobce v průmyslu a zemědělství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny zemědělských výrobců v lednu meziročně vzrostly o 21,4 procenta. Průmysloví výrobci zdražili o 19,4 procenta, uvedl ČSÚ. Největší vliv na to měly rostoucí ceny energií. Zvýšily se také ceny stavebních prací, a to o 8,3 procenta. Nejméně vzrostly ceny tržních služeb pro podniky, meziročně o 3,2 procenta.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Také v meziměsíčním srovnání došlo u všech výrobců k cenovým nárůstům. Výrobci v zemědělství v lednu zvýšili ceny o 4,4 procenta, v průmyslu se jednalo ještě o vyšší nárůst 6,9 procenta. Ceny stavebních prací poskočily o půl procenta.

„Ceny průmyslových výrobců v lednu oproti prosinci rostly téměř o 7 procent, což bylo nejrychlejší tempo růstu od února 1991,“ upozornil Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Téměř pětinový meziroční nárůst cen průmyslových výrobců byl naposledy zaznamenán v lednu 1992, uvedl ČSÚ. Největší vliv na tom měly zvýšené ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry, kde byl nárůst o 40,6 procenta, z toho elektřina zdražila o 50,7 procenta. Výrazně ale poskočily například i ceny obecných kovů a kovodělných výrobků (o 25,3 procenta) nebo chemických látek (o 52,8 procenta).

Káva letos zdražila o desetinu, je nejdražší za 11 let

Ekonomika

V zemědělské výrobě meziročně zdražila především rostlinná výroba, a to o 32,6 procenta. Olejniny byly dražší o 45,1 procenta, obiloviny o 33,9 procenta a brambory o 18,2 procenta. O devět procent ale klesly ceny ovoce. V živočišné výrobě zaznamenal ČSÚ nárůst cen o 7,9 procenta.

Potraviny budou dražší

„Vlna zdražování rozhodně nekončí. Naopak ještě může nabrat na síle. Naznačují to ceny výrobců, které v lednu dramaticky narostly. Lidé se musí připravit na další skokový růst cen potravin, průmyslových výrobků i stavební produkce,“ zhodnotil hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Česká inflace je výrazně vyšší než v EU. A ceny ještě porostou

Ekonomika

S dalším růstem cen nejen u potravin počítá také hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. „Lednové ceny výrobců potvrdily, že inflační tlaky ve výrobních sektorech zůstávají citelné, což bude znamenat tlak na další růst cen pro konečné spotřebitele. Spotřebitelská inflace tak nedosáhla svého vrcholu a v dalších měsících se patrně podívá nad 11procentní hranici, čemuž přispívají i geopolitická rizika a dále zvyšující se ceny energetických komodit,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám