Hlavní obsah

Zdražování potravin a tabáku vytáhlo inflaci na 2,5 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v dubnu zrychlilo na 2,5 procenta z 1,9 procenta v březnu. Proti březnu se ceny zvýšily o 0,7 procenta. Inflaci vytáhlo vzhůru především zdražení potravin, nealkoholických i alkoholických nápojů a tabáku. Oznámil to Český statistický úřad.

Článek

"Po šesti měsících máme inflaci poprvé vyšší než dvě procenta. Růst cen rychle zrychluje. Ještě v lednu byla inflace 1,3 procenta, koncem roku čekáme 3,5 procent," konstatoval pro Novinky analytik Reiffaisenbank Aleš Michl.

"Spotřebitelská inflace (CPI) v dubnu vyrazila ekonomům dech," reagoval dokonce analytik Next Finance Vladimír Pikora. Ekonomika tak ukázala nezvykle výrazné inflační tlaky. Když odmyslíme leden, kdy často kvůli administrativním zásahům rostou ceny nadprůměrně rychle, tak se na meziměsíční bázi jednalo o nejvyšší růst od října 2005, kdy ceny poskočily o 0,9 procenta," upozornil Pikora.

Doplatky za léky vzrostly o pětinu

Ve srovnáním s dubnem 2006 letos podle něj vzrostly ceny především potravin, bydlení a cigaret. Výrazně podražila i péče o zdraví kvůli zvýšení doplatků za léky o 19,1 procenta.

"Bydlení prodražují zejména zvýšení cen elektřiny o 7,9 procenta a tuhých paliv o 16,9 %. Pro investory do nemovitostí i nájemníky je důležité, že regulované nájemné vzrostlo o 9,3 procenta a tržní nájemné o 1,1 procenta. Nůžky mezi nájemným se tak postupně uzavírají," tvrdí analytik. 

Do konce roku by měla inflace podle odhadů analytika Aleše Michla vzrůst na 3,5 procenta. Zvýšení sazeb ČNB je tak podle něj jen otázka času. "Zatím to vypadá na červen nebo červenec, ale odhady myšlenkových proudů bankéřů jsou vždy velice těžké," dodal.

Vývoj růstu cen i sazeb potvrzuje nová prognóza ČNB a zápis z jednání bankovní rady. Podle zápisu dubnová prognóza inflace a ekonomického vývoje ukazuje, že se v ekonomice hromadí mírné inflační faktory.

Reklama

Výběr článků

Načítám