Hlavní obsah

Zdražování bytů nebere konce. V Praze ceny za rok vyskočily o 18 procent

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodejní ceny bytů v Praze a krajských městech rostly i během prvního čtvrtletí roku 2018, oproti předchozímu kvartálu o 4,5 procenta na 56 200 Kč/m2. Meziročně se průměrná prodejní cena zvýšila bezmála o 16 procent, v Praze dokonce o 17,8 procenta, uvedla v pátek ve své analýze společnost Deloitte.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny bytů

Článek

V metropoli byty za rok zdražily o 17,8 procenta na 75 600 korun za metr čtvereční. Výrazně rostly prodejní ceny bytů také v Ostravě, Plzni a Ústí nad Labem.

Naopak k poklesu cen došlo jen v Olomouci, Karlových Varech a Českých Budějovicích. Vůbec nejlevnější byty jde pořídit v Ústí nad Labem, kde se byty letos v prvním čtvrtletí prodávaly v průměru za 14 700 korun za metrů čtvereční. Celkově byly v ČR prodejní ceny v prvním čtvrtletí letošního roku oproti průměru roku 2014 vyšší již o 47 procent.

Za růstem cen bytů stojí stále více se snižující nabídka
Milan Roček, CenovaMapa.org

V českých a moravských městech a ve spádovém okolí Prahy a Brna bylo v prvním čtvrtletí dokončeno a předáno k bydlení 102 nově dokončených bytových domů s 2 576 byty a dále bylo dokončeno 1 839 rodinných domů, které byly nově zapsány do katastru nemovitostí, vyplývá z aktuální analýzy dat portálu CenovaMapa.org, který na studii s Deloitte spolupracoval. Současně bylo v katastru za první čtvrtletí zapsáno 15 510 bytů a rodinných domů.

„To je nejmenší počet prodejů za poslední čtyři roky a jedná se plošný výsledek, který se týká nejen republiky jako celku, ale i téměř všech krajů a naprosté většiny krajských měst. Současně se jedná o stav, který se týká všech typů bytů, tedy jak starých bytů v panelových nebo cihlových domech, tak i novostaveb“, uvedl Milan Roček, provozovatel portálu CenovaMapa.org.

Podle analýzy je to o téměř čtvrtinu méně, než v prodejně nejsilnějším druhém čtvrtletí roku 2016. „Detailním sledováním dat v posledních čtyřech letech můžeme dnes téměř jednoznačně říci, že za růstem cen v posledních třech letech nestojí pouze zvýšená poptávka po bytech, ale výrazně více stále se snižující nabídka bytů k prodeji – a opět se toto týká jak nových tak starých bytů,“ dodal Roček.

Poptávka začíná ochlazovat

„Ve druhém a třetím čtvrtletí 2016 gradovala poptávka po bytech zjevně kvůli obavám kupujících, jak se změní podmínky u hypoték a na realitním trhu,” soudí Petr Hána z Deloitte. Zmínil nový zákon o spotřebitelském úvěru, který zásadně měnil podmínky poskytování hypoték, a současně regulace hypoték ze strany ČNB, kdy byly de facto zakázány stoprocentní hypotéky.

I když je u aktuálních cen bytů meziroční nárůst vysoký, data za první čtvrtletí podle něj naznačují, že již může docházet k mírnému ochlazování poptávky a to hlavně v oblasti prodeje starších bytů.

„Může to být i díky tomu, že ceny nových i starších nemovitostí již dosahují výše, kterou si řada lidí buď nemůže dovolit nebo již je cena pocitově tak vysoká, že i kdyby si mohli dovolit koupit, tak zvažují, zda kupovat za současné ceny,” uzavřel Hána.

Reklama

Související témata:

Související články

Stále víc mladých lidí nemá na vlastní byt

Ceny bytů do osobního vlastnictví i nájmů v ČR stále rostou. Málo je levných a malých bytů či těch ve vlastnictví obcí. Vlastní bydlení se tak stává...

Výběr článků

Načítám