Hlavní obsah

Bytů se loni v Česku postavilo víc, hladové poptávce přesto nestačí

Novinky, tov

Loni se v Česku postavilo 16 365 nových bytových budov a v nich 28 569 bytů. Ve srovnání s předchozím rokem se tak podařilo dokončit o 1247 bytů víc, a to jak v rodinných, tak v bytových domech. Ve středu o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Podle ekonomů to však současnou hladovou poptávku po bytech neuspokojí.

Foto: Jan Kočvaran, Novinky

Počty dokončených bytů v ČR

Článek

Víc než polovina bytů loni vznikla v rodinných domech. Na jejich výstavbu bylo vynaloženo 51 miliard korun. Náklady na výstavbu jednoho bytu tak činily 3,4 miliónu, uvedli statistici.

Byty v rodinných domech se nejčastěji stavěly v dispozici 4+1. Menších bytů bylo minimum. Obytná plocha byla v průměru 92 metrů čtverečních. Výstavba jednoho rodinného domu trvala v průměru tři a půl roku. Převažovala přitom třída B energetické náročnosti.

Podle statistiků roste obliba dřevostaveb, jichž se loni postavilo nejvíc v celé sledované časové řadě. Dokončeno jich bylo 2159, což je 15 procent z celkové výstavby nových rodinných domů. Většina se dále staví ze zděných materiálů.

Průměrný byt má 52 metrů čtverečních

Bytových domů se loni dokončilo 303. Jejich výstavba přišla na 21 miliard korun. Zhotovilo se v nich celkem 9264 bytů. Průměrné investiční náklady na výstavbu jednoho bytu představovaly 2,2 miliónu.

Byty v bytových domech měly obvykle velikost 2+1. Průměrná obytná plocha jednoho bytu byla 52 metrů čtverečních, ovšem do značné míry závisela na konkrétním projektu. Bytový dům se stavěl v průměru necelé tři roky. I v kategorii bytových domů převládala energetická třída B.

Developeři přitom opakovaně kritizují pomalé povolování výstavby nových bytů především v Praze.

Zdržování bytů může zvolnit 

„Nárůst výstavby bytů není natolik silný, aby dokázal uspokojit i nadále hladovou poptávku. Přesto nárůst nabídky by mohl spolu s vyššími úrokovými sazbami zpomalit růst již tak rekordních cen nemovitostí v ČR,” komentoval aktuální statistiku ekonom ČSOB Petr Dufek.

Růst cen bytů by také mohlo zbrzdit další zpřísnění doporučení pro poskytování hypoték, které Česká národní banka představí v červnu.

Nejméně bytů se v posledních letech dostavělo v roce 2014, necelých 24 tisíc. Naopak v roce 2010 bylo dokončeno 36 tisíc bytů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám