Hlavní obsah

Zchudneme a budeme muset zvýšit daně, varuje britský ministr financí

Novinky, tov

Velká Británie bude muset zvýšit daně a škrtat ve státních výdajích, aby se vypořádala s následky odchodu z EU, o kterém rozhodla v referendu. V rozhovoru pro BBC to v úterý řekl britský ministr financí George Osborne. Podle něj je jasné, že země bude kvůli brexitu chudší.

Foto: Pool, Reuters

Britský ministr financí George Osborne

Článek

Nový premiér bude muset podle Osbornea zřejmě přikročit k nouzovému rozpočtu, zvýšit daně a omezit státní výdaje.

"Rozhodně budeme muset poskytnout lidem fiskální jistotu, budeme muset ukázat zemi i světu, že vláda dokáže vyjít se svými prostředky," řekl Osborne. Na dotaz, zda tím myslí růst daní a pokles výdajů, odpověděl: "Ano, přesně tak."

Vláda k takovým krokům nemusí přistoupit ihned, ale „bude zcela nutné zajistit bezpečnost rozpočtu“, dodal. V rozhovoru také vyjádřil přesvědčení, že země kvůli brexitu zchudne.

Současně odmítl kritiku, že vláda nebyla připravena na dopady odchodu z EU. Ministři ve spolupráci s centrální bankou podle něj strávili hodně času na přípravě plánů na omezení hospodářských dopadů brexitu.

Plánovat měli zastánci brexitu

Připomněl, že centrální banka je připravena vynaložit na podporu finančních trhů více než 250 miliard liber (8,2 biliónu korun).

"Nebylo ale zodpovědností těch, kdo chtěli zůstat v EU, aby připravovali plány na to, co bychom měli dělat, když z EU odejdeme," řekl.

Vyjádřil se i k politické situaci. „Nebudu kandidovat jako nástupce Davida Camerona, ale splním svou povinnost vůči zemi a budu pomáhat novému premiérovi sjednotit stranu,“ napsal v úterý na Twitteru Osborne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám