Hlavní obsah

Zázrak v České poště? Propustí sedm tisíc lidí a nikdo to nepozná, tvrdí Hamáček

– Praha
Novinky, ren, tov

Ačkoliv Česká pošta plánuje do roku 2025 propustit až sedm tisíc zaměstnanců, na kvalitě, komfortu a dostupnosti služeb to nic nezmění. V pátek dopoledne to po jednání s vedením pošty řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) dodal, že by chtěl, aby stát v roce 2020 splatil poště dluh 3,3 miliardy korun.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva generální ředitel České pošty Roman Knap, ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po návštěvě České pošty.

Článek

„Naší ambicí je dostat českou poštu do 21. století a dostat ji do černých čísel. Plán počítá s tím, že v roce 2021 bude pošta zisková. Dojde k redukci personálu, některé služby budou nahrazeny automaty, ale na kvalitě, komfortu a dostupnosti služeb se nic nezmění,” ujišťoval v pátek dopoledne ministr vnitra Hamáček.

Česká pošta nebude rušit pobočky v malých obcích, slíbil Hamáček

Domácí

Česká pošta již dříve informovala, že v rámci restrukturalizace plánuje propustit cca sedm tisíc zaměstnanců do roku 2025.

„Využijeme přirozené fluktuace. V současné době, kdy nezaměstnanost klesla, se nám ani nedaří zaměstnance shánět. Změny už průběžně probíhají,” vysvětlil ředitel České pošty Roman Knap.

Změny v doručování raději po Vánocích

Aby se pošta dostala do plusových čísel, plánuje také prodat část svého majetku. Připravuje i prodej části svého sídla v Jindřišské ulici v Praze.

Pošta dále plánuje i změny ve způsobu doručování. Na ty by ale mělo dojít až po Vánocích, aby nebylo narušeno doručování dárků.

Nejsou lidi. Chybějící zaměstnance pošty na přepážkách nahradí samoobslužné kiosky

Ekonomika

Ekonom: Pošta se musí celá překopat

Podle ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy pošta potřebuje zeštíhlit, při dopadu na služby bude záležet na provedení chystané reorganizace. „Pokud se reorganizace nezvládne, tak se služby dál zhorší. Listonoši to už dneska nezvládají,” řekl a zmínil klasické problémy s doručováním před Vánoci.

Soudí, že omezení některých služeb je potřeba, protože v současné době je pošta „moloch”. Po vzoru Rakouska by se pošta měla zbavit poboček, kterých je příliš mnoho. Propouštění podle něj bude postupné, jak budou lidé odcházet do důchodu. Na pobočkách se budou úbytek snažit nahradit technologiemi nebo kvalitnější organizací práce.

„Soukromé zásilkové služby fungují úplně jinak s jiným počtem lidí, ale to by se musela celá pošta překopat,“ soudí. K tomu podle něj politici nemají odvahu. „To je neřešitelný rébus, tam se budou dál ztrácet peníze,“ řekl Novinkám.

Pošta zvažuje dvourychlostní doručování

Ekonomika

Dluh 3,3 miliardy

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání slíbil, že stát také splatí dluh, který vůči poště má. „Myslím, že perspektiva a plány vedení jsou jasné. Stát dluží poště 3,3 miliardy korun a doufám, že příští rok tyto peníze (pošta) obdrží,” uvedl Babiš.

Podle Knapa jde o úhradu tzv. univerzální služby, tedy základních poštovních služeb, které si stát u pošty objednává. Za loňský a letošní rok je tato částka okolo 1,5 miliardy za každý rok a z minulých let stát podniku nedoplatil 300 milionů Kč

Vyplacení peněz je podmíněno souhlasem Evropské komise.

Světový den pošty se slaví 9. října

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám