Hlavní obsah

Zavřete zlaté kohoutky penězovodů do chudých zemí, žádá lord Ashcroft

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lord Michael Ashcroft, který se letos dostal do žebříčku dolarových miliardářů časopisu Forbes, žádá britskou vládu, aby zavřela zlaté kohoutky zahraniční pomoci a přestala se podbízet svatému Bobovi a Bonovi (tedy zpěvákům Bobu Geldofovi a frontmanovi U2). Otevřený dopis adresovaný nově jmenované tajemnici pro mezinárodní rozvoj Justine Greeningové podepsal drze Michael XX (dva polibky).

Foto: Profimedia.cz

Lord Michael Ashcroft

Článek

"V době, kdy jsou zavírány knihovny a lidé se zdravotním postižením čelí snižování dávek, roste rozhořčení nad rozdáváním stále zvyšujících finančních sum cizincům," píše šestašedesátiletý lord s titulem barona v dopise zveřejněném na konzervativním blogu a následně v médiích.

Ashcroft působí jako poradce vlády a patří i k největším dárcům britské, ale i australské pravice. V roce 2004 dal například australské liberální straně milión dolarů (necelých 20 miliónů Kč), což byl největší soukromý dar.

V dopise lord vysvětluje, že nemalou část svého života strávil na cestách po Africe, Asii a Jižní Americe, kde viděl boj s chudobou na vlastní oči. „Kdyby to fungovalo, sám bych to podpořil,“ tvrdí Ashcroft, který dodává, že v politice i v byznysu se řídí vždy přísnou analýzou faktů.

"Takže vás vyzývám, abyste doporučili premiérovi zavřít zlaté kohoutky a zastavit tok našich peněz do rozvojového světa," uvádí lord, který kritizuje vyplácení miliónů poradenským firmám. Zahraniční pomoc musí být podle něj podrobně přezkoumána. V současnosti tato pomoc podle něj nejen představuje plýtvání prostředky, ale navíc podrývá i další rozvoj zemí, které ji přijímají.

"Jak se často říká, nemůžete budovat demokracii za peníze jiných lidí. Podpora koroduje občanské společnosti a podporuje korupci a konflikt,“ píše Ashcroft a dodává: "Nedovolte, aby vaši agendu určovali samožerné popové hvězdy a sobecké zájmové skupiny. "

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám