Hlavní obsah

Zavírání hospod je už za námi, věří hospodští

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pandemie covidu-19 se potýkají se sérií krizí. Nejdříve nucené uzavírky, pak energetický a hned za ní inflační šok. Přesto se zdá, že další vlna uzavírání už hospodám nehrozí, a to ani v důsledku zvýšení daně z přidané hodnoty na čepované pivo od začátku roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Pivo podražilo kvůli vyšší DPH o několik korun

Článek

Uzavřít provozovnu v letošním roce plánují pouze dvě procenta majitelů, vyplynulo z průzkumu Plzeňského Prazdroje mezi 3400 hospodami.

Útlum ale zařízení nezažehnala. Více než desetina z nich se chystá omezit otevírací hodiny či dny, než přijde hlavní jarní a letní sezona.

Ačkoliv DPH se zvedalo od prvního ledna, data poskytovatele pokladních systémů Dotykačka ukazují, že ke zdražení se zatím neodhodlaly zdaleka všechny hospody. Takřka 40 procent ponechalo ceny čepovaného piva na stejné úrovni jako loni v prosinci. V průměru tak došlo k navýšení ceny čepovaného piva napříč trhem o 2,80 koruny na půllitr.

Čepované pivo zdražilo v průměru na 58 korun

Ekonomika

Odliv hostů je to, čeho se nyní hospodští podle průzkumu bojí nejvíce. Tyto obavy má třetina z nich. Čtvrtina se obává, že lidé budou méně utrácet.

Pro Čechy jsou hospody důležité

„Ale začátek letošního roku černé scénáře rozptýlil. Na prodejích piva během prvních měsíců roku vidíme, že setkávání se s přáteli v hospodách je pro Čechy důležité,“ řekl obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Roman Trzaskalik.

Zavírání hospod bylo v minulých letech nejen v důsledku pandemie covidu znát hlavně na venkově. Už dříve zavřely například mnohé nádražní restaurace. Ve městech se pohostinství daří lépe a otevírají se i nové lokály.

Hospodské stále trápí také nedostatek personálu. Skoro pětina má obavu, že pohostinství už není pro zaměstnance atraktivní. Proto je téměř desetina majitelů a provozovatelů hospod rozhodnuta, že si sami znovu obléknou výčepní zástěru nebo budou pomáhat na místě s obsluhou, aby situaci zvládli.

OSA zvedla poplatky, hospody se bouří

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám