Hlavní obsah

OSA zvedla poplatky, hospody se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poplatky za pouštění hudby v restauracích, barech či kavárnách se od ledna opět zvedly. Ochranný svaz autorský (OSA) je spolu s dalšími kolektivními správci děl, kteří zastupují majitele autorských práv, od ledna zvýšil o 10,7 procenta, což odpovídá průměrné míře loňské inflace. Mnozí provozovatelé si ale stěžují, že už platí tisíce korun měsíčně a poplatky považují za nepřiměřeně vysoké.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mám v Ostravě dvě provozovny. První je bar na Stodolní ulici, kam se vejde asi padesát lidí. Tam po mně celkem požadují přes 50 tisíc korun ročně, což je opravdu hodně. Ale samozřejmě platím, nic jiného mi nezbývá,“ řekl Novinkám a Právu podnikatel Petr.

Celé jméno ani název provozovny nechtěl uvádět, protože má obavy z nepříjemností. Kromě baru provozuje také jednu obědovou restauraci v jiné části Ostravy. „Tam jsem ale smlouvu s OSA zrušil už dávno. Několik let si tam platím internetové rádio, které hraje jen hudbu autorů nezastupovaných OSA. Jako kulisa k obědům, aby v restauraci nebylo ticho, tato často druhořadá hudba naprosto postačuje,“ dodává provozovatel.

Při výpočtu autorské odměny u restaurací hraje roli typ přístroje na pouštění hudby a velikost obce, kde se restaurace nachází. Například hospoda na pražském Žižkově, která má jedno rádio, jednu televizi, na které pouští sportovní zápasy, a dva reproduktory, by měsíčně měla podle sazebníku kolektivních správců zaplatit poplatek 2384 korun včetně DPH.

Hospody a kavárny zdražují. Pivo v Praze i nad 70 korun

Ekonomika

„Valorizace o inflaci je v obchodních vztazích běžně používaný nástroj pro úpravu cen. Konkrétně OSA k úpravě cen přistoupila po rozpravě se samotnými autory, kterým se stejně jako každému z nás každoročně zvyšují životní náklady. V mnoha případech rychleji, než činí inflace,“ sdělil Novinkám předseda představenstva svazu Roman Strejček.

„Radši bych přilepšil personálu“

Provozovatele ale rostoucí poplatky štvou. Marek Albrecht z olomoucké restaurace U Zlaté koule svůj názor na zvýšení poplatků raději prezentovat nechtěl.

„Samozřejmě nějaký na to mám, ale na zveřejnění to není. Platit se musí, takže nám nic jiného nezbývá. Zrovna nás by ale Ochranný svaz autorský takto ždímat nemusel. Myslím, že má dost možností, jak k penězům přijít. A kolik platím? To z hlavy nevím. Přijde složenka, zaplatím a víc to neřeším,“ řekl Novinkám Albrecht.

Jan Větrovský, majitel restaurace U Větráka v Losiné na Plzeňsku, za ni loni podle svých slov OSA odvedl asi dvanáct tisíc korun. „Za televizi, i když v ní pouštíme hlavně sportovní přenosy, s hudbou to povětšinou nemá nic společného. Přijde mi to hrozně netransparentní. Pořádně nevím, kam ty peníze jdou,“ uvedl Větrovský.

„Když něco nemohu změnit, tak to neřeším. A se skřípěním zubů zaplatím, i když bych raději za tu tisícovku měsíčně přilepšil personálu,“ dodal.

Cenu za práva hudebních autorů a dalších tvůrců, kteří se na nahrávkách nebo audiovizuálních dílech podíleli, tedy například výkonní umělci, nahrávací společnosti, scenáristé či výtvarníci, OSA uvádí v sazebníku autorských odměn pro restaurace, bary, obchody, služby, ubytování, fitness a zdravotnická zařízení na svých webových stránkách.

OSA dostala pokutu za poplatky, které hotelům účtovala v neobsazených pokojích

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám