Hlavní obsah

Závěr zatmění může zatížit přenosovou soustavu. Blackout nebude, ujišťují energetici

Právo, Martin Procházka

Problémů s dodávkami elektřiny 20. března v souvislosti se zatměním Slunce se v České republice lidé s nejvyšší pravděpodobností nemusejí obávat. Ujišťují o tom zástupci České energetické přenosové soustavy (ČEPS) i ČEZ. Připouštějí ovšem, že při závěru zatmění, kdy se obnoví produkce elektřiny ze Slunce, by při jasném počasí mohl čekat soustavu náraz, jako by se připojil jeden blok Temelína za minutu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Očekáváme, že se nestane nic. Děláme vše pro to, aby se to zákazníků nedotklo,“ řekl ve čtvrtek Vladimír Tošovský, šéf společnosti ČEPS, která v České republice spravuje přenosovou soustavu.

Podle něho bude hlavně záležet na tom, jaké bude v době zatmění počasí. To ale nyní ještě nelze odhadnout.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Určité nebezpečí existuje,“ připustil Tošovský. Uvedl, že v Evropě je 90 tisíc megawattů instalovaného výkonu závislých na tom, jak svítí Slunce. „Můžeme očekávat, že v krátkém čase vypadne asi třetina celkového výkonu. Horší bude, že až stín přejde, výroba se rychle vrátí,“ dodal.

S koncem zatmění nárůst o 800 MW za minutu

„Celkové snížení výkonu by v extrémním případě, tedy v případě zcela jasné oblohy nad celou Evropou, činilo až 34 tisíc megawattů,“ uvedl Miroslav Šula z ČEPS.

V případě takového počasí by podle něho při počátku zatmění došlo ke snížení dodávek elektřiny do sítě až o 400 megawattů za minutu, ale při konci zatmění by mohly narůstat ještě o dost více, až o 800 megawattů za minutu. „Je to přibližně takové množství, jako kdyby byl do soustavy připojen každou minutu jeden blok Temelína,“ uvedl Šula. „Když bude zataženo, bude dopad poloviční,“ uvedl člen představenstva ČEPS Miroslav Vrba.

V samotné České republice by mohl během několika minut klesnout objem dodávek asi o 400 megawattů a na konci zatmění postupně narůst až o 900 megawattů.

ČEPS se na zatmění připravuje asi rok. Součástí příprav bylo kromě konzultací s ostatními provozovateli přenosových soustav nakoupení rezervního výkonu.

„Navýšili jsme rezervní výkon na vykrytí odchylek, a to s dostatečným, měsíčním předstihem,“ uvedl Šula. Firmě se tak podařilo dosáhnout příznivé ceny. Mezi další opatření patří dočasné přerušení prací na opravách vedení a uvedení tohoto vedení do provozu „Je velmi pravděpodobné, že budeme mít zapnuta všechna přeshraniční vedení,“ dodal Šula.

ČEZ je bez obav

Každý provozovatel přenosové soustavy podle Vrby odpovídá za svou oblast, na ostatní by se obrátil jen v případě větších obtíží. Celkové náklady, které přípravy na zatmění Slunce ČEPS vyšly, vyčíslil Tošovský na jednotky miliónů korun.

„Žádné výrazně negativní ani pozitivní vlivy neočekáváme,“ řekl Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Dispečink společnosti podle jeho slov průběžně monitoruje veškeré změny počasí, spotřeby a dalších vlivů tak, aby podle toho mohl optimálně nasazovat výrobní zdroje potřebné k pokrytí spotřeby.

„Zatmění Slunce je očekávaná událost, která bude tedy v predikcích zahrnuta. Pokles intenzity slunečního osvitu má vliv zejména na výrobu fotovoltaických elektráren. Vliv zatmění Slunce by se však odrazil ve výrobě pouze za slunečného počasí,“ uvedl Kříž.

Pokles související se zatměním Slunce je možné předem odhadnout, takže z hlediska nejistoty a dopadů do řízení portfolia zdrojů a elektrizační soustavy jsou podle něho daleko horší situace, kdy se skutečný průběh počasí během dne zásadně liší od předpovědí počasí. Tedy například situace, kdy je skutečná oblačnost daleko vyšší, než jakou předpokládala předpověď počasí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám