Hlavní obsah

Zavedení eura podle chorvatské centrální banky zvýšilo v zemi inflaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní zavedení eura zvýšilo v Chorvatsku už tak vysokou inflaci. Dopady jsou ale zhruba stejné jako zkušenosti jiných států, které jednotnou evropskou měnu přijaly. V pátek to řekl šéf chorvatské centrální banky Boris Vujčić.

Foto: Profimedia.cz

Šéf chorvatské centrální banky Boris Vujčić.

Článek

Vláda šla do střetu s podnikateli, protože ceny se zvýšily, jakmile Chorvatsko nahradilo svou měnu kuna eurem. Obchodníci zaokrouhlili cenovky v nové měně nahoru.

Vláda je proto varovala, že zavede pokuty, zruší dotace na energii nebo zvýší daně, pokud nevrátí ceny zpět na úroveň před zavedením eura.

Vujčić řekl, že k jednorázovým zvýšením skutečně došlo, zejména v sektoru služeb, ale celkový dopad byl spíše mírný.

„Bylo to podle očekávání a nebylo to velké, jednorázový efekt byl pravděpodobně kolem 0,3 až 0,4 procentního bodu,“ řekl šéf centrální banky agentuře Reuters. „To je v souladu se zjištěními ve všech ostatních zemích, které zavedly euro,“ dodal.

Řada studií většinou odhaduje jednorázový inflační dopad přistoupení k euru na 0,1 až 0,4 procenta. Většina přechodů na euro se ale uskutečnila v prostředí nízké inflace, kdy bylo obtížnější prosadit další zvýšení cen.

Chorvatsko mělo v lednu jednu z nejvyšších měr inflace ve 20členné eurozóně, a sice 12,5 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem tam ceny vzrostly o 0,2 procenta, zatímco eurozóna jako celek zaznamenala pokles o 0,4 procenta.

Jednotná evropská měna nahradila domácí kunu, se kterou bylo možné platit do 14. ledna. Směnný kurz pro zavedení eura byl pevně stanoven v poměru 7,5345 kuny za euro.

Eurozóna se v lednu rozšířila poprvé od roku 2015, kdy společnou měnu zavedla Litva.

Inflace v eurozóně v lednu nečekaně prudce klesla

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám