Hlavní obsah

Zásobníky plynu v Česku se už plní

Podzemní zásobníky zemního plynu v České republice se kvůli nejisté situaci na trhu začaly letos naplňovat mnohem dříve než obvykle.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Na základě požadavků zákazníků jsme začali uskladňovací sezonu o několik týdnů dříve než obvykle, 1. dubna,“ řekla Právu Simona Hladíková, mluvčí největšího provozovatele zásobníků zemního plynu v ČR, společnosti RWE Gas Storage CZ.

Začali jsme uskladňovací sezonu o několik týdnů dříve než obvykle, 1. dubna

V současnosti jsou zásobníky firmy naplněny na přibližně 28 procent celkové kapacity a jsou v nich tak zásoby odpovídající přibližně 700 milionům kubíků plynu. „To je v této době mimo topnou sezonu dostatečná zásoba na nejméně tři týdny,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Šest podzemních zásobníků

RWE Gas Storage v Česku vlastní šest podzemních zásobníků s celkovým využitelným objemem přes 2,7 miliardy metrů krychlových, což odpovídá přibližně dvouměsíční spotřebě plynu v zimním období. V Čechách je to kavernový zásobník v Hájích na Příbramsku, dále jde o zásobníky Dolní Dunajovice a Tvrdonice na jižní Moravě a Štramberk, Lobodice a Třanovice na severu Moravy.

Hrozí rozpad EU, varuje šéf E.ONu před embargem na ruský plyn

Válka na Ukrajině

Dalším provozovatelem zásobníků je MND Gas Storage, která vlastní a provozuje dvě skladovací struktury. Celková domácí kapacita tedy dosahuje zhruba 3,5 miliardy kubíků.

Mateřská společnost RWE Gas Storage CZ, německá RWE, chce zásobníky v Česku letos prodat. Od zájemců očekává částku okolo 500 milionů eur (12,17 miliardy korun).

O plánovaných transakcích se zatím mlčí

Firma teď ale o průběhu jednání mluvit nechce. „Dotazy na téma transakce ponecháme bez komentáře,“ dodala Hladíková.

Hovořilo se i o tom, že by zásobníky mohl koupit stát. To zatím zůstává otevřené. „Zásobníky plynu fungují odlišným způsobem nežli například zásobníky ropy – jejich vlastník vzhledem k evropské legislativě nemůže plyn nakupovat ani s ním obchodovat a nemůže ani dle svého uvážení rozhodovat, kdo by měl plyn v jeho zásobníku uskladňovat,“ sdělil Právu David Hluštík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.

Vznikne státní dodavatel energií?

V souladu s legislativou musí vlastník zásobníku podle jeho slov volnou uskladňovací kapacitu nabízet prostřednictvím elektronických aukcí všem zákazníkům, kteří se na takovouto aukci přihlásí. „Z tohoto základu ministerstvo vychází i v rámci možného zvažování eventuality odkoupit zásobníky od společnosti RWE Gas Storage,“ dodal.

Země EU chtějí skoncovat s ruskými energiemi, embargo ale neschválily

Zahraniční

Podle únorového vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) se uvažovalo o vzniku státního dodavatele energií, podle zdroje Práva se ale jednalo o dodavatele elektřiny, nikoliv plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám