Hlavní obsah

Západní kosmetičtí obři se vrací na ruský trh, tvrdí Moskva

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední kosmetické firmy jako Lancome, Redken, Yves Saint Laurent, Giorgio Armani či Kerastase, které opustily ruský trh kvůli válce na Ukrajině, se údajně rozhodly obnovit dodávky svých výrobků do Ruska. S odvoláním na tamní ministerstvo to napsala ruská agentura TASS. Firma L'Oréal, která značky vlastní, přitom tuto zprávu odmítla.

Foto: Profimedia.cz

Obchod s kosmetikou v Moskvě. Ilustrační foto

Článek

Nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva průmyslu a obchodu uvedl, že zmíněné společnosti byly odstraněny z tzv. seznamu paralelních dovozů. Ten zahrnuje produkty, jejichž výrobci zastavili přímé dodávky na ruský trh, ale je po nich na ruském trhu poptávka. Toto zboží tak bylo do Ruska dováženo alternativními kanály, upřesnil web oopstom.com.

Zrušení výjimky, která de facto povolovala černý dovoz, podle TASS souvisí s tím, že uvedené společnosti se rozhodly vrátit oficiálně na ruský trh. Francouzský gigant L'Oréal, pod nějž firmy spadají, to ale zatím nepotvrdil. Všechny své značky stáhl z Ruska již na začátku března, tedy nedlouho po rozpoutání války na Ukrajině.

„Ano, tyto značky byly vyjmuty (ze seznamu), což znamená, že paralelní dovoz (jejich výrobků) není povolen,“ vysvětlil zdroj. Výjimka pro výrobky zmíněných firem začne podle TASS platit do tří měsíců. Paralelní dovoz znamená import výrobků do Ruska přes jinou zemi, například přes Kazachstán.

Firma L'Oréal, která značky vlastní, přitom tuto zprávu odmítla.

„Společnost L’Oréal znovu potvrzuje, že se její postoj nezměnil. Striktně dodržuje sankce vydané EU a USA. Dočasně uzavřela v Rusku všechny své prodejny i pulty v obchodních domech, stejně jako své značkové e-shopy a pozastavila veškerou reklamu v médiích. Navíc přestala prodávat většinu svých značek, prodává pouze produkty nezbytné pro každodenní použití,“ uvedl L'Oréal ve svém prohlášení.

Ministerstvo zveřejnilo seznam více než 50 výrobků, které jsou k mání skrze paralelní dovoz začátkem května. Jsou na něm produkty od léků přes mýdla až po zbraně. Jejich dovoz oficiální cestou znemožnily sankce, které západní svět na Rusko uvalil poté, co Moskva vojensky napadla svého menšího souseda.

Sankce Rusy tvrdě zasáhly. Nemohou vyrábět tolik nových zbraní, tvrdí Američané

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám