Hlavní obsah

Zamrazilová, Frait, Kubelková. Zeman jmenoval nové členy bankovní rady

Prezident Miloš Zeman jmenoval nové členy bankovní rady České národní banky (ČNB). Stali se jimi stávající předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová, ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait a analytička Hospodářské komory Karina Kubelková.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Budoucí guvernér ČNB Aleš Michl a nová viceguvernérka Eva Zamrazilová při jmenování nových členů bankovní rady na Pražském hradě.

Článek

Do sedmičlenné bankovní rady usednou 1. července, kdy vystřídají guvernéra Jiřího Rusnoka, viceguvernéra Tomáše Nidetzkého a člena rady Vojtěcha Bendu, kterým vyprší jejich mandát.

Viceguvernérkou ČNB jmenoval Zeman Evu Zamrazilovou. Stala se první ženou ve funkci viceguvernéra za dobu existence centrální banky. Zároveň budou v radě ČNB působit poprvé dvě ženy najednou.

Zamrazilová členkou bankovní rady byla už v letech 2008 až 2014 a Frait v letech 2000 až 2006.

Zeman při jmenování upozornil, že ČNB má při boji s inflací k dispozici kromě zvyšování úrokových sazeb i další nástroje, které podle něj nebyly dosud zcela využívány. "Mám tím na mysli jak kurzové operace, resp. operace s devizovými rezervami i operace další. To už ovšem bude záležet na rozhodnutí nové rady," uvedl.

Hypotéky dál zdražují. A ještě budou

Finance

Nepopulární kroky současné rady

Zamrazilová po jmenování uvedla, že věří, že nová bankovní rada bude zárukou ´kontinuity a zároveň důvěryhodnosti ČNB´.

"Velice děkuji současné bankovní radě, která včas rozpoznala povahu inflace a začala s ní včas bojovat. Tyto kroky nebudou nikdy populární, přesto tyto kroky byly nezbytné a brzy se již začnou projevovat ve zpomalování inflace a růstu objemu peněz v ekonomice. Současná situace vyžaduje hlubší analýzu a další krok musí být pečlivě zvažován," uvedla.

Dále zmínila oblasti, ve kterých se noví členové rady specializují. Frait je odborníkem v oblasti finanční stability, Kubelková má zase zkušenosti s podnikovou sférou, uvedla.

„Co se týče mne, po svém prvním mandátu jsem dál pracovala v bankovním sektoru a nyní v oblasti veřejných financí. Oblast finanční stability, bankovní sektor, podnikový sektor a veřejné finance jsou oblastmi, které budou měnověpolitická rozhodnutí pravděpodobně ovlivňovat do větší míry, než tomu bylo doposud,“ dodala Zamrazilová.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval členy bankovní rady České národní banky.

ČNB chystá další výrazné zvýšení úrokové sazby, naznačil Rusnok

Ekonomika

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnověpolitických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná.

Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám