Hlavní obsah

Zaměstnancům klesne mzda, měsíčně přijdou o stokoruny

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naplní-li se záměry koalice, zaměstnance připraví až o stokoruny měsíčně další zvýšení DPH od příštího roku, a od roku 2014 si dokonce budou nosit domů menší mzdy než dosud. Bude to kvůli tomu, že se jim od tohoto roku zvýší zdravotní pojištění, a to ze 4,5 na 6,5 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zvýšení pojistného předpokládá již schválený zákon o jednotném inkasním místě s tím, že vyšší pojistné měla eliminovat sazba daně z příjmů 19 procent z hrubé mzdy (dnešní sazba je 15 procent ze superhrubé mzdy).

Koalice chce nově od zaměstnanců dostat do rozpočtu víc a hodlá pro ně zavést sazbu o jeden bod vyšší − 20 procent z hrubé mzdy. Výsledkem toho bude, že zaměstnanec se mzdou 25 000 korun hrubého sice zaplatí v roce 2014 měsíčně na dani zhruba tolik jako dosud, to je 5000 korun, ale na zdravotním pojištění zaplatí o pětistovku více než dnes.

Navíc pro zaměstnance padne již v zákoně schválený zaměstnanecký paušál ve výši 3000 korun ročně.

Do velmi nepříjemné situace se dostanou i pracující důchodci. Nejenom že valorizace důchodů bude minimální, ale bude jim i zrušena jejich základní sleva na dani, pro kterou nyní neplatí daň až do daňového základu 165 000 korun ročně. Zrušením základní slevy tak přijdou za rok až o 25 tisíc korun.

To by postihlo například i ty důchodce, kteří si k důchodu přivydělávají pronajímáním bytu či domu a nyní si mohou slevu odečíst.

Anketa

Jakým způsobem vyděláváte peníze?
Jako zaměstnanec
77,9 %
Jako podnikatel
9,6 %
Jinak
3,9 %
Nevydělávám vůbec (pobírám podporu v nezaměstnanosti apod.)
8,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26070 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám