Hlavní obsah

Dohoda koalice: Bohatí zaplatí vyšší daně z příjmu, studentům přibude zápisné

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, val, rsk

Špičky koaličních stran se v úterý odpoledne dohodly na podobě rozpočtu pro roky 2013 a 2014. Od roku 2014 tak má například být zavedena 20procentní daň, ale z hrubé mzdy. Počítá se také se zavedením druhé, sedmiprocentní sazby daně z příjmu pro vysokopříjmové skupiny, ale jen dočasně, a zrušení stropu na zdravotní pojištění. V akademickém roce 2012-2013 začnou studenti platit zápisné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Ještě před skončením jednání informoval předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta, že jeho strana prosadila například zachování porodného, které bylo jedním ze sporných bodů. V roce 2013 by mělo také zůstat zachování osvobození od daně pro plyn využívaný pro vytápění domácností.

Premiér Petr Nečas pak informoval o dalších zásadních výsledcích. „Dohodli jsme se na dvou klíčových krocích,“ uvedl po jednání Nečas. Jde podle něj o revizi koaliční smlouvy a koncept rozpočtu pro roky 2013 a 2014, na kterém se dopoledne shodli ekonomičtí experti koaličních stran.

Z koaliční smlouvy bude podle Nečase nutné vypustit některá ustanovení, u nichž je zjevné, že je z časových nebo rozpočtových důvodů nebude možné realizovat. Jedná se například o odložené školné. Jednotliví ministři mají do pátku přijít s tím, co bude možné realizovat a co nikoli.

Studenti budou platit zápisné

Nečas informoval o tom, že v roce 2013 má činit deficit veřejných financí 2,9 procenta hrubého domácího produktu. K úsporám má dojít vázáním výdajů, snížením administrativních a provozních nákladů a zvýšením DPH o jeden procentní bod u obou sazeb.

Valorizace důchodů se omezí, a důchody příští rok vzrostou jen o třetinu růstu mezd a třetinu inflace. Opatření má mít tříletou platnost, stejně jako zavedení solidární sedmiprocentní přirážky k dani z příjmů při výdělku nad 100 tisíc korun. Po tři roky má platit také zrušení stropu na odvody na zdravotní pojištění a zrušení základní slevy pro pracující důchodce.

Počítá se rovněž se změnou daně z příjmu fyzických osob. Nově má od ledna 2014 činit 20 procent z hrubé mzdy. Podle Nečase ale nemá jít o změnu k horšímu. V současnosti se totiž jedná o 15 procent ze superhrubé mzdy, což podle Nečase představuje 21procentní daň z hrubé mzdy. Součástí dohody je rovněž zavedení druhé sazby daně z příjmu pro vysokopříjmové skupiny a zrušení stropu na zdravotní pojištění.

Jedním z opatření má být také zápisné, které začne platit už v akademickém roce 2012-2013, a to zhruba od 3000 do 3500 korun za semestr. Premiér však zdůraznil, že věc ještě vyžaduje debatu.

Premiér v úterý informoval, že předchozí několikahodinové jednání probíhalo v neemotivní atmosféře. Dohodnutá opatření ještě ve středu schválí vláda.

Se škrty nemáme problém, tvrdí John

Radek John před jednáním koaličních špiček novinářům řekl, že klíčová je odpolední schůzka, kdy koalice bude jednat o 50 stránkách koaliční smlouvy. Podle něj však VV nemají problémy s ekonomickými návrhy a škrty.

Spory o porodné
Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) v únoru navrhl, aby porodné bylo začleněno do rodičovského příspěvku. Fakticky by se tak ale zrušilo. Místo toho by měli rodiče mít možnost vybrat si určitou částku z rodičovské hned po narození potomka.Nyní začínají rodičovské příspěvky pobírat, až když je dítěti půl roku. Do té doby matky mívají mateřskou. Celkem je na rodičovské možné vyčerpat 220 000 korun, a to do čtyř let dítěte. Dobu pobírání si lidé mohou od ledna nově podle potřeby stanovit sami.Drábkovo ministerstvo přišlo s tímto návrhem krátce poté, co ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhl zmrazit v letošním státním rozpočtu výdaje za 23,6 miliardy korun. V rámci toho se porodné mělo zrušit úplně, stejně tak zmrazit důchody, zvyšovat daně či zrušit některé úřady.

John uvedl, že některé věci obsažené v revizích koaliční smlouvy nejsou pravda a že se musí uvést do souladu s realitou, které body smlouvy nebudou naplněny. "Ďábel je ukryt v detailu," uvedl s tím, že Nečas je k návrhům VV vstřícný. "Závisí na tom, jestli se TOP 09 bude ochotna dohodnout, s ODS bychom se bývali dohodli už minulý týden," dodal.

Rozpočtová opatření by měla ve středu posvětit vláda. Předseda vlády Petr Nečas (ODS) minulý týden avizoval, že bez dohody na úsporných opatřeních by neměla vláda důvod k existenci.

Vedle omezení výdajů chce koalice rovněž seškrtat zbytnou agendu státní správy. Vedle rušení některých centrálních úřadů by mohlo dojít i ke slučování či rušení resortů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám