Hlavní obsah

Zaměstnanci Škody Auto poprvé v historii stávkují

Právo, Novinky, Jan Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MLADÁ BOLESLAV

Odboráři mladoboleslavské automobilky Škoda vstoupili do první stávky v historii firmy. Zaměstnanci nebudou pracovat hodinu, podnik ale nepojede dvě hodiny. Zaměstnanci ranní směny skončili práci už v jednu hodinu, zaměstnanci té odpolední nastupují až ve tři hodiny. Stávkují za až desetiprocentní růst mezd. Na demonstraci před podnikem se sešlo 12 tisíc lidí.

Článek

Číslo odhadli organizátoři. Dalších tisíc lidí se sešlo v pobočném závodu v Kvasinách. Zaměstnance firmy na demonstraci v Mladé Boleslavi podpořil i šéf Českomoravského odborového svazu Milan Štěch.

Zaměstnanci se s vedením pokoušeli dohodnout už čtrnáctkrát. Růst mezd chtějí v souvislosti s tím, že automobilce se daří a rostou její zisky. Loni byla v plusu 3,5 miliardy korun. Vedení společnosti navrhuje, že mzdy porostou maximálně o inflaci, tedy asi o tři procenta.

Další, zřejmě poslední jednání, bude ještě ve středu odpoledne. Pokud i ono bude neúspěšné, chtějí odboráři vyhlásit celodenní stávku. Platnost smlouvy o mzdách vyprší na konci března, tedy zítra.

Automobilka patří do skupiny Volkswagen a je jeho nejvýkonnější částí, loňský zisk 3,5 miliardy korun je dvojnásobek toho předloňského. Zaměstnanci Škody přitom mají nejnižší mzdy z celého koncernu. Kolik je průměrná mzda se přesně neví, nejčastěji se uvádí průměr 23 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám