Hlavní obsah

Zálohování PET na Slovensku: potlesk i pískot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na patnáct eurocentů (asi čtyři koruny) se budou od ledna 2022 na Slovensku zálohovat plastové lahve a plechovky s objemem od 0,1 do tří litrů. Zálohované obaly musí být označené písmenem Z a musí být zakoupeny na Slovensku.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V přechodném období do konce června 2022 bude možné prodávat nápoje také v nezálohovaných obalech. Zálohování se nebude týkat lahví na olej, mléko, sirupy a lihoviny.

V menších prodejnách bude možné vracet plastové lahve a plechovky, v supermarketech k tomu instalovali automaty. Částku za vrácené PET lahve a plechovky bude možné věnovat na podporu čištění přírody od nelegálních skládek.

Názory se různí

„Je to krok správným směrem, protože plasty často končí v přírodě a znečišťují životní prostředí,“ řekl Právu Tomáš Majerník z Bratislavy. „Přivykl jsem PET lahve a plechovky odhazovat do příslušných sběrných kontejnerů, teď si budu muset zvyknout, že mají určitou hodnotu,“ dodal.

Slovensko zavede zálohování plastových lahví a plechovek

Ekonomika

„Celá léta jsem nosila plastovky do kontejneru. Teď to bude zbytečně komplikované,“ namítala důchodkyně Mária z Trnavy. „Před supermarketem na našem sídlišti jsem už viděl automat na PET lahve a plechovky. Tak si na to budu muset zvyknout, nedá se nic dělat,“ řekl Tibor Hrnčiar z Rimavské Soboty.

Peter Mihálík ze Senice se snaží PET lahve vůbec nekupovat. „Spotřeba plastu je obrovská. Pokud petky nebudou zdarma, možná to omezí jejich používání,“ vidí pozitiva. „Tak po Novém roce budu chodit na nákup s plnou taškou prázdných PET lahví a plechovek. To se mi vůbec nelíbí,“ kroutí hlavou Igor Šmietovský z Bratislavy.

Ročně miliarda

Na slovenský trh se ročně dostane miliarda PET lahví a 350 milionů plechovek, z tohoto množství končí dvě pětiny na skládkách.

Podle ministerstva životního prostředí prostřednictvím zálohování chce Slovensko do konce roku 2022 vracet až 60 procent jednorázových obalů a do roku 2025 by se mělo vysbírat 90 procent plastových lahví a plechovek.

„Možná i ti, kteří doposud lhostejně vyhazovali plastové lahve v přírodě, je budou odevzdávat, protože na nich vydělají,“ řekl slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj.

Reklama

Výběr článků

Načítám