Hlavní obsah

Zálohování PET lahví za dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo životního prostředí finišuje s přípravou zákona zavádějícího povinnost platit při koupi nápojů v PET lahvi či plechovce zálohu na obal podobně jako dnes u skleněných lahví. Zálohování by se pak mohlo spustit zhruba za dva roky.

Foto: Petr Horník, Právo

PET lahve. Ilustrační foto

Článek

„Připravujeme návrh legislativy pro zálohování vybraných nápojových obalů, tedy PET lahví a plechovek. Jeho podobu bychom měli mít připravenou v prvním pololetí,“ potvrdila Právu mluvčí úřadu Lucie Ješátková.

Zatím se podle ní chystají přípravné debaty za účasti výrobců nápojů, zpracovatelů odpadů, obchodníků i měst a obcí. „Nejbližší termín pro zavedení zálohování PET lahví je rok 2025,“ dodala Ješátková.

Pilotní projekt se rozšíří

Připravovaná úprava evropského nařízení o obalech totiž zavádí pro členské státy povinnost zavést zálohový systém v případě, že do roku 2026 nedosáhnou devadesátiprocentní míry zpětného odběru.

Česko se zatím pohybuje okolo 77 procent. Podle informací uvedených serverem Seznam Zprávy by záloha za PET lahev mohla činit pět korun.

Tři až pět korun za PET či plechovku? Řetězce jsou pro zálohování

Ekonomika

V řadě evropských zemí, například na Slovensku, v Německu, Švédsku, Chorvatsku či Nizozemsku, už povinné zálohování funguje, v dalších o něm uvažují. V Česku zatím běží jen pilotní sběr PET lahví a plechovek ve vybraných supermarketech Lidl a Kaufland.

Od poloviny února probíhá v pěti městech, ve druhém pololetí se má rozšířit do dalších lokalit. Jeho cílem je otestovat, jak by mohlo v budoucnu povinné vracení těchto obalů do obchodu vypadat.

Lidl zatím zpětný odběr ve zkušebním provozu zavedl ve třech prodejnách, a to v Praze, v Plzni a Brně. Kaufland vedle Prahy ještě v Olomouci a ve Šternberku.

Jednorázové PET přijímají výkupní automaty v prodejnách Kaufland v Praze-Michli, Šternberku a v Olomouci-Neředíně. Lidl zapojil své provozovny ve Lhotecké ulici v Praze, ve Folmavské ulici v Plzni a v Trnkově ulici v Brně.

Obaly je potřeba vrátit neporušené, tedy nepomačkané. Vracení je zatím bezplatné. To znamená, že zákazník nemusí při koupi nápojů skládat zálohu a nevrací se mu tak peníze. Pokud ale odevzdá určitý počet obalů, dostane slevu na vybrané výrobky.

„Zájem ze strany zákazníků o vracení PET lahví či plechovek má stoupající tendenci a pohybuje se týdně v řádech tisíců vysbíraných obalů,“ řekla Právu mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Nejvíce jich lidé odevzdávají v Praze. Zde je ale možné vracet jak petky, tak plechovky. V Olomouci a Šternberku je trochu jiný automat na vracení, takže je možné vybírat jen PET lahve. „Naše zkušenosti ukazují, že velká část zákazníků vrací obaly i bez využití slevy na vybraný druh sortimentu,“ dodala Maierl.

Pozitivní zpětnou vazbu má podle svého mluvčího Tomáše Mylera i Lidl. „Za týden vysbíráme v jedné prodejně v průměru přes 4500 kusů jednorázových obalů,“ sdělil.

Kaufland i Lidl plánují instalovat ve druhé polovině roku dalších automaty v Pardubicích a Karlových Varech.

Green Deal nejsou jen motory, jde o dohodu. Česko se otepluje dvakrát rychleji, než je světový průměr, říká klimatolog

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám