Hlavní obsah

Zakladatel zkrachovalého Enronu se vzdal FBI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Zakladatel a dlouholetý ředitel amerického energetického gigantu Enron Kenneth Lay se ve čtvrtek v Houstonu vzdal agentům Federálního vyšetřovacího úřadu (FBI). Udělal tak poté, co ho vyšetřovatelé obvinili z jedenácti trestných činů spojených s krachem Enronu. Lay tvrdí, že je nevinen.

Foto: Kovárna VIVA
Článek

Obžaloba, která má 65 stran, zahrnuje obvinění ze spolčení kvůli podvodu s cennými papíry, zveřejňování klamných údajů a falešných výsledků hospodaření či bankovních podvodů.

Dvaašedesátiletý Lay je s bankrotem společnosti spojován už od začátku, zatím se ho ale vyšetřovatelům nedařilo obvinit. Před soudem se už ocitlo více než dvacet jeho bývalých spolupracovníků.

Laye agenti FBI odvedli v poutech brzy ráno houstonského času. "Je od vás hezké, že jste se dostavili tak brzy ráno," vtipkoval Lay podle listu Financial Times na adresu přihlížejících novinářů. K obvinění se ale odmítl vyjádřit.

Přítel prezidenta

Kenneth Lay byl blízkým přítelem prezidenty George Bushe. Byl dokonce v širším výběru na některý z ministerských postů, když Bush sestavoval vládu. Po pádu Enronu se od něj ale politické špičky distancovaly.

Enron se stal na začátku tohoto desetiletí synonymem úspěchu. V roce 2000 měla společnost hodnotu 62 miliard dolarů a podle časopisu Forbes byla sedmou největší americkou firmou podle tržeb.

Na konci roku 2001 vyšlo najevo, že Enron falšuje účetnictví a zakrývá ztráty, zbankrotoval během dvou měsíců.  Po jeho pádu přišly tisíce lidí o práci i o úspory na penzi a mnoho akcionářů o peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Vysoký představitel Enronu přiznal podvod

Bývalý finanční ředitel zkrachovalé energetické společnosti Enron Andrew Fastow se ve středu přiznal k podvodu. Informovala o tom zpravodajská síť CNBC....

Výběr článků

Načítám