Hlavní obsah

Zájem o zvěřinu od státních Lesů ČR roste. Vedou daněk, divočák a jelen

Zájem o zvěřinu z produkce státního podniku Lesy České republiky (LČR) roste. Obě zpracovny zvěřiny podniku v Klínech na Mostecku a v Židlochovicích na Brněnsku mají naplněné kapacity. Roste i poptávka po zvěřině prodávané na objednávku na lesních správách takzvaně v kůži. Největší zájem konzumentů je o maso z daňka, divočáka a jelena, uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Foto: Lesy České republiky

Dřív bývala zvěřina dostupná převážně v restauracích, dnes ji můžete mít i doma.

Článek

Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi. Provozy v Klínech a Židlochovicích, které podnik otevřel loni na jaře a na podzim, zpracovávají na maso a masné výrobky výhradně zvěř ulovenou v režijních honitbách státního podniku.

Výrobní kapacita závodu v Klínech je na úrovni 100 tun za rok, u Židlochovic to je 40 až 60 tun. Vstupem do potravinářské výroby podnik podle vedení současně rozšířil své podnikání o další zdroj příjmů, který hodlá dál posilovat.

Sortiment závodů tvoří maso pro kuchyňské zpracování v baleních od čtvrt kilogramu až po pětikilogramové balíčky. Větší balení jsou určené hlavně pro gastroprovozy, které poptávají hlavně kýtu, plec, hřbety a gulášová masa. Dále zpracovny dělají paštiky, salámy, tlačenky, játrovky, párky, sekané či klobásy.

Ceny kilogramu masa se pohybují od 190 korun za mufloní maso na guláš po 950 korun za srnčí panenku. Například kilogram daňčí kýty je za 360 korun, jeleního hřbetu za 670 korun a hřbetu divočáka za 410 korun.

Potřeba redukce přemnožené zvěře

Zřízení zpracoven zvěřiny souviselo i s tím, že podnik v minulých dvou letech zvýšil počet honiteb ve vlastní režii na úkor jejich pronájmu. Učinil tak proto, aby mohl vlastními silami účinněji redukovat přemnožené stavy zvěře.

Výběr článků

Načítám