Hlavní obsah

Obědy za pět let zdražily o 58 korun, lidé mění stravovací návyky

Polední menu v českých restauracích letos vyjde průměrně na 197 korun, oproti roku 2020 zdražilo o 58 korun. Lidé kvůli zdražování méně navštěvují restaurace a častěji také volí levnější, ale méně zdravá jídla. Vyplývá to z letošního průzkumu Barometr Food společnosti Edenred.

Foto: Petr Horník, Novinky

Průměrná cena oběda v ČR

Článek

Zatímco před pěti lety vyšlo polední menu v průměru na 139 korun, letos jeho cena šplhá v rámci republikového průměru ke dvěma stovkám.

Mezi regiony jsou ale poměrně velké rozdíly. Nejvíce zaplatí strávníci za polední menu v Praze, a to 223 korun, následuje Brno s průměrnou cenou 210 korun. V první trojici krajských měst s nejdražšími obědy jsou také České Budějovice. Naopak nejlevnější polední menu seženou lidé ve Zlíně – za 175 korun. Strávníci by ale podle průzkumů ve většině případů chtěli utratit za oběd alespoň o 30 korun méně.

Nižší návštěvnost zaznamenala zhruba třetina podniků. Restaurace pravidelně navštěvuje každý čtvrtý člověk, což je oproti loňskému roku čtvrtinový pokles. „Na čem prvním šetříme, jsou restaurace a jídlo,“ řekla Aneta Martišková ze společnosti Edenred.

Například kompletní oběd včetně předkrmu, polévky, pití a dezertu si dá zhruba pětina lidí, třetina pak vynechá polévku a 38 procent lidí si nedá k obědu nápoj. „Polední menu se zmenšuje. Dbáme na to, aby jídlo bylo levné a rychlé,“ řekla Martišková.

Krabičky s doma připraveným jídlem nosí alespoň občas do práce 57 procent lidí.

Objednáváme méně, platíme více

Data vycházejí z průzkumu mezi zhruba 3500 strávníky i údajů o platbách benefitními kartami. Ty počítají průměrnou celkovou útratu strávníka v čase oběda. Vzhledem ke zmíněnému zmenšování menu je tedy ve skutečnosti zdražování ještě výraznější. Objednáváme si méně, ale platíme více.

„Ceny obědů rostou rychleji než příjmy domácností, což nutí zákazníky měnit návyky a restaurace přizpůsobovat nabídku. Stále více lidí obědvá u počítače nebo si nosí jídlo z domova, místo aby polední pauzu využili k odpočinku a setkávání s kolegy,“ komentoval Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Podle průzkumu 56 procent strávníků obědvá s kolegy, pouze 29 procent volí oběd o samotě.

Související témata:

Výběr článků

Načítám