Článek
„Ke zdražení kaprů letos nedochází, alespoň ne u producentů a rybářů. Ceny se pohybují povětšinou mezi 95 až 120 korunami za kilo,“ uvedl Michal Kratochvíl, ředitel Rybářského sdružení České republiky.
Podle něj se ale výsledná cena může lišit podle místa prodeje, regionu i formy zpracování ryby.
Podle Rybářství Třeboň, jednoho z největších českých rybářství, se prodejní cena kapra nemění dlouhodobě a ani letos nebude výrazně jiná. „Držíme ji už několik let na stabilní úrovni,“ uvedla za rybářství Karolína Petráňová.
I když je kapr tradičně spojovaný s Vánoci, v mnoha domácnostech tomu tak není, což pociťují i producenti.
„V posledních letech skutečně pozorujeme mírný pokles zájmu o tradičního vánočního kapra. Tento vývoj přisuzujeme především stárnutí populace,“ podotkla Petráňová.
Podle průzkumu firmy Košík u bezmála tří tisíc respondentů má kapra na štědrovečerní tabuli necelých 40 procent domácností, ostatní ho nahrazují jinou rybou, kuřecími řízky nebo vinnou klobásou.
„Kapr však zůstává pevnou součástí kultury. Pro mnoho lidí Vánoce bez kapra a salátu zkrátka nejsou Vánocemi,“ uvedl Marek Zemánek z Potravinářské komory ČR.
Roste podle něj zájem o další sladkovodní ryby. „Pro mnoho domácností představují ideální zlatou střední cestu. Zachovávají tradici ryby, ale nabízejí jiný chuťový zážitek a často i méně kostí,“ dodal Zemánek.
Mezi oblíbené alternativy patří například candát, pstruh, amur nebo sumec.
Anketa
Polsko levnější, Německo dražší
České ceny kapra jsou v porovnání se zahraničím spíše střední. V Polsku vychází kapr často až o polovinu levněji, což má podle odborníků několik důvodů. „Platí tam nižší daň na základní potraviny včetně ryb a rybářství čerpají širší spektrum dotací,“ vysvětlil Zemánek.
Rozdíl je také v chovu. Zatímco v Polsku se místy používají intenzivnější metody, české rybníkářství sází na pomalý růst v přírodních rybnících. To sice zvyšuje náklady, ale přináší vyšší kvalitu masa.

