Hlavní obsah

Zahraniční obchod v listopadu skončil v přebytku 13,1 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka loni v listopadu skončil podle předběžných výsledků v přebytku 13,1 miliardy korun, v meziročním srovnání je to o 1,8 miliardy korun více. Výsledek příznivě ovlivnilo zejména meziroční snížení deficitu obchodu s minerálními palivy. Informoval o tom ve středu Český statistický úřad.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V souhrnu za jedenáct měsíců loňského roku činí přebytek obchodní bilance 159,7 miliardy korun, což je v meziročním srovnání o 42,9 miliardy korun více,” uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Vývoz se proti předloňskému listopadu zvýšil o 3,6 procenta a dovoz o 3,1 procenta. Novák doplnil, že klíčovým vývozním artiklem jsou stále dopravní prostředky. Jich se v listopadu vyvezlo meziročně více o 5,7 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle statistiků se na celkové bilanci vedle obchodu s minerálními palivy kladně podepsalo i zlepšení výsledku obchodování s nápoji a tabákem.

Přebytek v obchodování se státy Evropské unie se meziročně zvýšil o 3,2 miliardy na 50,4 miliardy korun. Schodek obchodu se státy mimo Unii se prohloubil o 1,3 miliardy na 36 miliard korun. Vývoz roste hlavně do Polska a Velké Británie – dokonce dvojciferně.

Pokles nastal v obchodování s Ruskem, a to o 23 procent, což je důsledkem obchodních sankcí. Dovoz poklesl o 33 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám